Annons

Pepparkaksbak förenar barn och gamla

Vänskapen mellan barn och gammal har bestått i flera år, men knapriga julkakor bygger ännu starkare band mellan gammal och ung. ”Förskolebarnen väcker minnen, ger energi och skapar känslor”, säger Jessica Martinsson.
Hässleholm • Publicerad 20 november 2019
Siv Glimberg, till höger, berömmer Dan,5, för hans bakfärdigheter. Då är det ändå första gången Dan bakar pepparkakor.
Siv Glimberg, till höger, berömmer Dan,5, för hans bakfärdigheter. Då är det ändå första gången Dan bakar pepparkakor.Foto: Andreas Örwall Lovén

– Gud vad söta de är. Jag smälter här...

Siv Glimberg iakttar när Dan, 5, och Fayez, 4, intensivt kavlar sina pepperkaksdegar.

Annons

Dan slickar kladdet av sin hand innan han sträcker fram den till hälsning, sedan kommer han på sig själv och räcker istället fram den andra, torra, handen.

Några bruna underliga krumelurer ligger redan på rad vid hans sida.

Är det en... känguru?

– Nej, en häst, förklarar Dan, innan han redogör för sin ålder.

– Jag är fem år. Sedan ska jag fylla sex.

Dan går på Kyrkbackens förskola. Den äldsta bakkompisen är 98 år och bor på Ehrenbergs äldreboende. I dag har de premiär för pepparkaksbak men samarbetet har fortgått i olika former under tre år.

– Vi ses en gång i månaden och gör olika saker. Barnen uppskattar det, deras föräldrar uppskattar det och de äldre uppskattar det. Så det är bara att spinna vidare, säger Åsa Jönsson, förskollärare.

Vad lär sig barnen av att träffa de äldre?

– De får veta hur det är att vara äldre och de äldre kan berätta hur de haft det när de var barn. Både barnen och pensionärerna har behållning av träffarna.

Hos de äldre väcks nyfikenhet och glädje, medan barnen å sin sida får lära sig om hur det är att vara äldre.
Hos de äldre väcks nyfikenhet och glädje, medan barnen å sin sida får lära sig om hur det är att vara äldre.Foto: Andreas Örwall Lovén

Jessica Martinsson, aktivitetssamordnare på Ehrenborgs, ser en stor nytta för de äldre med samarbetet.

Annons

– De boende ser fram emot de här träffarna redan innan barnen kommer. Barnen är så otvungna, det är inga krusiduller.

På vilket sätt?

– De är direkta och säger vad de tänker, som att våra boende är gamla. Eller jättegamla. En i personalen har krycka och då blir hon också gammal, automatiskt. Barnen är inte oförskämda utan spontana, säger Jessica Martinsson.

Inom demensvården använder man musik, djur och ibland artificiella djur för att väcka reaktioner. Mötena med barnen ger ett likartat, om inte ännu bättre, resultat.

– Det friska väcks till liv hos de äldre. Barnen väcker minnen, ger energi och skapar känslor. Det är bra vård.

Plåt efter plåt åker in och ut ur ugnen medan julmusik hörs i bakgrunden. Det lär finnas kakor till fikat ända till jul och kanske även efter.
Plåt efter plåt åker in och ut ur ugnen medan julmusik hörs i bakgrunden. Det lär finnas kakor till fikat ända till jul och kanske även efter.Foto: Andreas Örwall Lovén

Med tanke på att samarbetet varat i tre år så känner både barn och äldre igen varandra och situationen.

– Vi möts för sommar- och julfester - vänta nu ska jag bara ta ut en plåt här - och alla tycker att det är jätteroligt! säger Jessica Martinsson.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons