Politiken måste hantera skenande bidrag

Nyligen besökte en rad höga politiker och tjänstemän Växjö för att lära sig hur den kommunen angripit arbetslöshet och bidragsberoende. Nu utreder Jan-Ole Engkvist, chef för Arbetsmarknad och kompetens, hur Hässleholm kan kraftsamla:. ”Politikerna måste välja väg.”
Jan-Ole Engkvist ska presentera sin utredning innan den 31 mars.
Foto: Louise Sillén Herzegh

Kostnaderna för försörjningsstöd ökar och prognosen är ett underskott jämfört med budget på cirka 20 miljoner i år. I en tid när Arbetsförmedlingens framtida organisation och funktion är oklar och man befarar en konjunktursvängning måste kommunen hitta sätt att angripa problematiken.

Fredagen den 31 januari begav sig därför en rad höga politiker och tjänstemän till Småland för att se hur Växjö arbetat med arbetslösheten.

– Vi fick en hel del tankar och idéer om hur vi kan jobba med våra frågeställningar, säger Jan-Ole Engkvist, chef för Arbetsmarknad och kompetensutveckling, som sorterar under kommunledningsförvaltningen.

Med på resan fanns bland annat kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M), kommundirektör Bengt-Arne Persson, presidiet i socialnämnden och politiker i utskottet för Arbetsmarknad och kompetensutveckling samt tjänstemän från Arbetsmarknad– och kompetensutveckling och socialförvaltningen.

– Besöket handlade bland annat om hur andra kommuner organiserar sig och kopplar ihop försörjningsstöd med arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildningen, och hur man arbetar effektivt, säger Jan-Ole Engkvist.

Han har även studerat andra kommuner som i någon mån anses ha varit framgångsrika på området, som Landskrona, Trelleborg och Karlskrona. Jan-Ole Engkvist arbetar nu med en utredning som politikerna ska ta ställning till.

– Politikerna måste välja väg och ta beslut kring hur man ska kraftsamla.

Vad lärde ni er i Växjö?

– Jag vill inte föregå utredningen, men det handlar om hur man samarbetar inom Växjö kommun. Här hämtar vi idéer och inspiration för en Hässleholmsmodell, för något som passar oss. Men vi är inte där ännu.

Jan-Ole Engkvist kommer att presentera sin utredning senast den 31 mars.

– Men jag hoppas vara klar tidigare än så.

Läs mer

Sport

Hockeybloggen: KIK måste bara vinna mot Västervik

Kristianstads IK blandade och gav under förra veckan med en seger mot topplaget BIK Karlskoga – men också med en svidande förlust mot jumbon AIK.

Sport

Mittfältaren lämnar KFC – stannar i division 1

Det blir ingen fortsättning i Kristianstad FC för mittfältaren Eddie Tran.

LIVE

Tung kväll för KIK – nyförvärvet poänglös

Bottenkonkurrenterna tog poäng

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.

Sport

Norge-aktuell och på titeljakt: ”Vi borde vara favoriter”

Kryddat KFC utmanar om guldet

WEBB-TV

Kom till Sverige som 15-åring – nu tackar han genom att vara tomte

Som muslim firar Muntadher Dakhil inte jul. Därför ställer han upp som gratis tomte.