1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Restaurang uppstår över dagen

På fredag slår en ny restaurang upp dörrarna i före detta Café Nyfikets lokal i kulturhuset. Till kvällen är den borta igen. Tillfället att testa en så kallad pop up-restaurang var för bra för att missa.
Mikael Nertlinge och hans elever är förväntansfulla och nervösa inför fredagens öppning.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Det som oroar mig mest är att vi inte blir klara med maten i tid eller att vi beräknar fel på antal portioner, att de inte räcker. Vi har aldrig gjort det här tidigare.

Piyote Saetia, som går sista året på restaurangskolan, är både nervös och entusiastisk. Hon och de andra nio köks- och serveringseleverna har förvisso upplevt både praktik och att driva skolans restaurang, men det här, det är något alldeles nytt.

På fredag är det dags att köra pop up-restaurang i före detta Café Nyfikets lokaler. Tre sorters smörrebröd, soppa, ryggbiff marinerad med ramslökspesto, rabarbercheesecake.

– En riktigt bra idé, så att vi får känna på att jobba i skarpt läge innan studenten, säger eleven Eric Johansson.

Idén föddes lite av en slump. Johan Jönsson, centrumledare HessleCity, sprang på Mikael Nertlinge. kökslärare. Pop up-konceptet har dykt upp inom andra områden och man visste att lokalen stod tillfälligt tom.

– Det handlade om att gripa tillfället. Det var ett utmärkt tillfälle för samarbete och det marknadsför både skolan och kommunen, säger Johan Jönsson.

Mikael Nertlinge har svårt att komma på ett bättre sätt att lära eleverna helheten bakom en restaurangrörelse.

– De får göra allt från att registrera sig hos miljökontoret och sätta meny till att göra beställningslistor och städa. Det är ett intensivt sätt att starta en restaurang.

Han och läraren för serveringspersonalen, Susanne Ekman, har bistått bakom kulisserna med en del praktiskt. Mikael Nertlinge, som har ett gott nätverk inom branschen, har lånat utrustning, som kyl och bryggare.

– Det här är ett bra sätt att marknadsföra utbildningen.

Frågan är om man lyckas nå ut till allmänheten, så att det kommer gäster.

– Det kommer folk, det gör det. Det är redan många som ringt och frågat, säger eleven Eric Johansson.

Man behöver dock inte boka utan det är bara att komma. Öppettiden är klockan 10 till 14. I händelse av att man inte har möjlighet att besöka pop up-restaurangen den här fredagen, så kör eleverna även nästa fredag, 24 maj. Samma öppettider.