Storbranden: Domaren friade - och läxade sedan upp ungdomarna

Den juridiska slutsatsen löd på ett sätt när tingsrätten meddelade dom i målet mot flickan som stått anklagad för att ha orsakat branden i godsmagasinet. Den moraliska slutsatsen lät annorlunda.
”Hoppas att ni får något positivt med er, att era liv tar en annan riktning. För annars kommer vi träffas här igen och det vill jag inte”, sade Lena Berlin.
Foto: Victor Lindstammer

Den 16-åriga flicka som stått åtalad för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott, drog säkert en lättnadens suck när domare Lena Berlin meddelade dom strax efter klockan 11 under torsdagen.

Skadeståndskraven efter storbranden förra sommaren har uppgått till mångmiljonbelopp och utredningen har pekat mot att det var en brinnande cigarett - kastad av flickan - som stått som orsak bakom förödelsen.

Men hon friades.

I brottmål är det högt ställda beviskrav. Åklagarens bevisning levde inte upp till dessa krav. Det är inte ställt bortom rimlig tvivel att det var just flickans fimp som låg bakom branden. Samtliga fyra ungdomar hade rökt innan branden, alla har kastat iväg cigaretter, resonerade domaren Lena Berlin.

Innan dess hade åklagare Marie-Louise Holmberg pekat på att flickan erkänt i olika sammanhang och till olika personer. En fällande dom vilade alltså främst på den muntliga bevisningen och inte den tekniska.

Bränder är komplexa mål, konstaterade åklagaren, bland annat eftersom bevisning försvinner i askan.

Flickans försvarare Torgny Dahlberg fortsatte under pläderingen på sitt inslagna tema under den sista av fyra rättegångsdagar: Det går inte att bevisa vem av de fyra ungdomarna som kastade cigaretten som utlöste storbranden och som ledde till att hundratusentals tågresenärer blev drabbade under en kritisk vecka.

– Läget är fritt fält, menar jag. Fyra röker, sitter på högar av bryggor och frigolit, två meter upp i luften. Att då tre ungdomar avsäger sig ansvar är så osannolikhet att det kan man helt bortse ifrån. Att de skulle ha slängt fimparna över bryggor, över frigolit, bort mot betonggolvet, och vara helt säkra på att de hamnar där - det verkar helt befängt.

Tingsrätten, med undantag av en skiljaktig nämndeman, delade alltså hans slutsats.

Men, betonade domare Lena Berlin, domen handlar bara om den juridiska delen.

– Det finns en annan aspekt. Det är det moraliska ansvaret. Nu vänder jag mig till er ungdomar. Vilket ansvar ni har vet bara ni själva, sa hon till de fyra åtalade som vistats i godsmagasinet.

Lena Berlin sade att det var orimligt att brandorsaken skulle ha varit något annat än en glödande cigarett.

I förhör framkom att ungdomarna lämnade byggnaden när det började ryka och att två personer senare gick dit och konstaterade att röken tilltagit kraftigt. Ingen larmade.

– Ni väljer istället att promenera mot centrala Hässleholm och det anser vi är helt förkastligt. Liksom hela efterspelet. Det har lagts ner enorma resurser på grund av att ingen velat ta ansvar.

”Att tre ungdomar avsäger sig ansvar är så osannolikhet att det kan man helt bortse ifrån”, sa advokat Torgny Dahlberg och fick tingsrätten på sin sida.
Foto: Victor Lindstammer

Lena Berlin syftade på hur man ljugit och försvårat under utredningen.

– Vi som sitter här framme är gamla. Det är ni som ska ansvara för samhället framöver. Vad vill ni leva i för samhälle? Vad ni väljer att göra med den här domen och den här erfarenheten är upp till er själva. Hoppas att ni får något positivt med er, att era liv tar en annan riktning. För annars kommer vi träffas här igen och det vill jag inte, sade Lena Berlin.

– Det juridiska efterspelet slutar här. Sedan är det upp till er vad ni vill göra med resten av ert liv.

Läs mer

Sport

Efter turbulenta veckan – från 27 till 7 träningsmatcher

I onsdags valde Skånes FF att ställa in alla fotbollsmatcher – även träningsmatcher.

Sport

Bildspel: Så firade Vinslövs HK seriesegern i Nolhagahallen

Bladetsporten tog rygg på Vinslövs HK när de firade seriesegern i division 1 Södra.

Sport

Mr KBK har inte arrangerat sin sista boxningsgala

Terry Laitala är så väl finsk som svensk mästare i boxning. Han har suttit i styrelsen i Svenska Boxningsförbundet men framför allt är han Mr KBK (Kristianstads Boxningklubb).

Sport

Klemmedsson 45:a i mästerskapsdebuten

Viktor Klemmedsson, Christianstads Skyttesällskap, inledde sin mästerskapsdebut med att sluta 45:a i den individuella tävlingen.

Sport

Wegner slog till med pallplats i Europatour-tävling

I helgen avgjordes den fjärde deltävlingen i årets Europa Tour i Tilburg, Holland. Flera svenska deltagare var på plats och bäst gick det för BK Femtionians Cajsa Wegner.

Handbolls-EM 2020

”Jag är fortfarande ingen stjärna på riktigt”

Valter Chrintz om drömdebuten och uppståndelsen på sociala medier.