Utbilda dig till lärare och jobba samtidigt

Nu ansluter Hässleholms kommun sig till utbildningsformatet som visat sig framgångsrikt på andra orter. Man kommer att ha totalt fem platser för att utbilda lärare mot både hög- och mellanstadiet.
Högskolan Kristianstad blir säte för fem kommande lärare som garanteras arbete i Hässleholms kommun.
Foto: Bosse Nilsson

Det är nu ett år sedan Kristianstad Högskola lanserade en arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning.

– Vi ser detta som en långsiktig investering, säger Sara Ekstrand, HR-strateg på Hässleholms kommun.

Tidigare har man bara haft en grundlärarutbildning inriktad på årskurs 4-6. Det nya nu är att man även kommer att starta en utbildning inriktad mot årskurs 7-9.

Nu väljer alltså även Hässleholm att haka på konceptet. Det är totalt tio kommuner i Skåne, Blekinge och Småland som är med i den nya satsningen. Ytterligare fyra kommuner är med i satsningen inriktad mot årskurs 4-6.

– Vi har två platser med inriktning mot högstadiet och tre platser med inriktning mot mellanstadiet. Så totalt har Hässleholm fem platser på utbildningarna.

Den nya utbildningen mot högstadiet kommer att vara riktad mot ämnena matematik, fysik och kemi. Det har redan innan ansökningstiden startade varit personer som varit intresserade och hört av sig, berättar Sara Ekstrand.

Båda utbildningarna är fem år långa. Oavsett vilken utbildning man väljer så anställs man av kommunen. Måndagen den 16 mars öppnade man för att skicka in ansökningar. Redan första dagen var det folk som ansökte.

– Utbildningarna ser lite olika ut. Utbildningen mot högstadiet har först ett helt år studier, innan man går ut i en verksamhet. Utbildningen mot mellanstadiet kombinerar sjuttiofem procent studier med femtio procent verksamhetsförlagd tid.

Utbildningen för grundlärare åk 4–6 inkluderar en anställning med lön från första veckan. För årskurs 7-9 är det först ett år med 125 procents studietakt som väntar. Efter det kommer man att kombinera två dagars studier per vecka med tre dagars arbete som lärare ute på en arbetsplats. Man kan få ut en månadslön från och med det andra studieåret.

Ansökan till höstterminen 2020 öppnar 16 mars och stänger 15 april.

Lärarutbildning:

Arbetsplatsintegrerad

De 14 kommuner som är med i båda lärarsatsningarna är Helsingborg, Hässleholm, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Markaryd, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sjöbo, Sölvesborg, Älmhult samt Östra Göinge.

Läs mer

Coronavirus

Mjällbys cupmatch ställs in: ”Vi är i en extrem situation”

Turerna har varit många – men nu kom det slutgiltiga beskedet.

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Setkovs ersättare klar – poängstark back klar för KIK

Kristianstads IK har jagat en ersättare till Malte Setkov.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.