Vårdpersonal blir bjuden på lunch

I tuffa tider krävs solidaritet. Och mat. Hovdala slottsrestaurang uppmanade allmänheten att sponsra utkörda luncher till vårdpersonal. Responsen kom direkt och gräddstuvad pytt kördes till Vänhem.
Bröderna Börjesson på Hovdala slottsrestaurang och Fröknarnas café levererar pytt, surdegsbröd, rödbetor och stekt ägg till vårdpersonalen.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Det är jättesnällt, men ni krögare har ju det ännu jobbigare än vi och går på knäna, säger sjuksköterskan Ing-Marie Rolf när hon tar emot Pytt Bellman, egeninlagda rödbetor och hembakt surdegsbröd från bröderna Johannes och Jonatan Börjesson.

En efter en från vårdpersonalen kommer ut genom entrén, där det står en stor skylt med uppmaning att inte gå in om man visar sjukdomssymptom. De tackar och tar bilder med mobiltelefonerna.

Restaurangen på Hovdala har tvingats stänga till följd av coronaviruset. Men det innebär inte att köket behöver stå tomt, resonerade Jonatan Börjesson och fick en idé om att stötta vårdpersonal.

Låt allmänheten swisha 69 kronor för en lunch, som sedan körs ut till personer som arbetar inom vård och omsorg. Det blev omedelbart gehör och 20 portioner kunde därmed köras ut till vårdcentralen Vänhem.

Pia Berg, Linda Eryd och Ing-Marie Rolf tycker att det känns skumt, eftersom man mobiliserar för att hantera följder av coronaviruset, men ännu inte märker av det.
Foto: Andreas Örwall Lovén

– Idén dök upp när jag, liksom många andra, funderade på hur man kunde hjälpa till, säger Jonatan Börjesson, som får massor av broderligt beröm av Johannes.

Kampanjen kommer att fortgå så länge företag och privatpersoner visar generositet, men mottagarna av maten varierar.

– Vi kommer att välja mottagare slumpvis, vårdcentraler och äldreboende. Vi hade gärna levererat till sjukhuset också men det måste kännas säkert för dem att ta emot oss, säger Jonatan Börjesson.

På Vänhem har man än så länge inte märkt av coronaviruset särskilt mycket.

– Det är en skum känsla. Vi mobilierar och mobiliserar, men märker inte av så mycket än, säger Ing-Marie Rolf.

Den som vill sponsra luncher till vårdpersonal kan swisha 69 kronor (en lunch) till 070-2629300.

Läs mer

Sport

IFK inväntar direktiv om publikstoppet: ”Besked under torsdagen”

3 400 åskådare har biljett till matchen mot Önnered.

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.