Vill stötta dem som drabbas av ALS

Björn Andreasson blir den blott andra ambassadören för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. Det blev officiellt i helgen. ”Det känns väldigt ärofyllt.”
Björns pappa Ola Andreasson har sporadisk ALS. Björn Andreasson har fått in flera 100 000 kronor i olika insamlingsprojekt till forskning. Nu har han utsetts till ambassadör för Ulla-Carin Lindquists stiftelse.
Foto: Mikael Persson

Sedan pappan Ola Andreasson fick sin diagnos har sonen Björn Andreasson arbetat målmedvetet med insamlingar för ökad forskning kring ALS. Pappans sjukdom skakade om honom i grunden, men mitt i krisen fick han välbehövlig hjälp av Gabriella Waldenström.

Gabriella Waldenström förlorade sin pappa i ALS och har sedan samlat in över en miljon kronor till ALS-forskning.

– Hon visste exakt hur vi hade det och vad vi gick igenom. Hon gav tips och råd, delade med sig av sin kunskap om sjukdomen och berättade hur vi kunde hantera situationen rent praktiskt.

Familjen samlad i samband med Ola Andreasson födelsedag.
Foto: Mikael Persson

Gabriella Waldenström har sedan fungerat som en inspiratör för Björn Andreassons insamlingar. Han har bland annat startat turneringen Fotboll för ALS, auktionerat ut signerade fotbollströjor och nyligen arrangerades Padel för ALS.

Gabriella Waldenström blev den första ambassadören för Ulla-Carin Lindquists stiftelse. I helgen utsågs Björn Andreasson till den andra ambassadören. Och han vill gå i Gabriella Waldenströms spår.

– Jag vill hjälpa andra på samma sätt som hon hjälpte mig och oss.

Arbetet är helt ideellt men ändå ganska omfattande. Förutom att vara bollplank till drabbade och anhöriga kommer han att försöka inspirera till och underlätta insamlingar. Han kommer även att representera stiftelsen i olika sammanhang, liksom sprida dess budskap.

– ALS får förhållandevis lite uppmärksamhet. Jag hoppas kunna sätta sjukdomen på agendan och på så vis generera medel för ökad forskning.

Fakta:

Stiftelse

Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning samlar in pengar till förmån för forskning och informationsspridning om den dödliga och obotliga sjukdomen ALS (Amyotrofisk lateralskleros).
Hon var journalist och nyhetsankare på SVT Rapport och mor till fyra barn. Hon diagnosticerades 2003 på sin 50-årsdag med ALS och kämpade under sjukdomstiden med att föra fram ALS i ljuset genom sin bok ”Ro utan åror” och dokumentären ”Min kamp mot tiden”. Efter hennes bortgång fortsätter Ulla-Carins viktiga arbete genom stiftelsen som samlar in pengar till ALS-forskningen i Ulla-Carins namn.

Läs mer

Sport

Bromölla på god väg: ”Alla har tagit stora kliv”

Ifö Bromölla IF är på god väg med sitt nya lagbygge inför den stundande division 1–säsongen.

Live

Mjällby besegrade Djurgården – klart för kvartsfinal i Svenska Cupen

Mjällby AIF vann gruppfinalen mot Djurgårdens IF med 2–1 och är klart för kvartsfinal i Svenska Cupen.

Sport

Åhus tog efterlängtad seger – klättrade över strecket

Åhus Handboll tog en efterlängtad seger och skaffade sig nytt liv i jakten på nytt kontrakt i handbollstvåan.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Katarina Åmark fixade SM-guld till Winnö IF

Det blev ett framgångsrikt veteran-SM i bordtennis för Winnö IF.

Sport

Klartecken från skyttedrottningen – följer med upp i ettan

Slog till med nytt personligt målrekord under 2019.