Annons

Kommer ni att kämpa för hyresgästerna i EU?

Trots att bostadspolitik varken är eller bör vara en EU-fråga fattas allt fler beslut i Bryssel som påverkar svenska hyresgäster. Initiativ inom exempelvis energi- och klimatområdet, det sociala området och det finansiella regelverket formar ramarna för den svenska bostadsmarknaden, skriver Lotta Jidewå, ordförande för Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby.
Bostadsmarknad • Publicerad 24 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska hyresgäster undrar över maktförflyttningen i bostadspolitiken.
Svenska hyresgäster undrar över maktförflyttningen i bostadspolitiken.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I synnerhet de sociala frågorna på europeisk nivå har fått en ökad betydelse för den svenska bostadspolitiken och svenska hyresgäster. Den europeiska pelaren för social trygghet som fastställdes för knappt två år sedan, kommer att ligga till grund för flera sociala initiativ inom EU-politiken under de närmsta åren som riskerar att hota den svenska hyresrätten.

Den svenska bostadsmarknaden har länge karakteriserats av trygghet och förutsägbarhet för hyresgästerna, och av kollektivt förhandlade hyror som inte kan chockhöjas när det behagar hyresvärden. Det gör att åtgärder som kan behövas i andra EU-länder inte alltid har någon plats i den svenska bostadspolitiken. Exempel på detta är bland annat ”social housing” som innebär att samhället tar fram enklare och billigare bostäder för människor med sämre ekonomi. Det är ett relativt vanligt sätt att bekämpa social exkludering i många länder, men som saknar en naturlig plats på den svenska bostadsmarknaden och därför inte heller ska påtvingas oss, då systemet skulle medföra ökad segregation.

Annons

Att den svenska modellen på bostadsmarknaden, och hyresrätten som bostadsform, är uppskattad syns tydligt. I Kristianstad var till exempel hyresrätten den vanligaste bostadsformen i nyproduktionen under förra året. Sett till hela kommunen är hyresrätten även den enskilt vanligaste boendeformen, med nästan 14 000 hyresrätter och enbart 4 500 bostadsrätter.

Även om ramverk och åtgärder på europeisk nivå som påverkar hyresrätten ofta har goda syften, innebär de dessvärre samtidigt en risk för att mer av makten över den svenska bostadsmarknaden flyttas till Bryssel. Om regeringens tappar makten över bostadspolitiken påverkar det i förlängningen även hyresgästerna i landets alla kommuner, så frågan är högst aktuell för de över 28 000 hyresgästerna i Kristianstad.

Hur våra europaparlamentariker ställer sig till en framtida maktförflyttning i bostadspolitiken är i de flesta fall inte tydligt. I takt med att bostadspolitikens koppling till EU ökar måste våra europaparlamentariker ta ställning. Så, Helene Fritzon och andra kandidater till Europaparlamentet: kommer ni att kämpa för de svenska hyresgäster i Europaparlamentet? Bara i Kristianstad är vi över 28 000 personer som vill veta svaret.

Lotta Jidewå

ordförande för Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby

Annons
Annons
Annons
Annons