1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bättre placerade ambulanser ska ge mer jämlik strokevård

Ett nytt forskningsprojekt ska ge sydsvenska patienter på landsbygden bättre och snabbare strokevård.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ambulanser ska vara placerade så att behandling av stroke kan inledas omedelbart. Det ska ett nytt forskningsprojekt se till.

– Bara för några år sedan fanns det inget hopp för patienter som fick en kraftig stroke. De som överlevde blev ofta totalförlamade och tappade tal eller syn. Men nu har vi möjlighet att även behandla dessa stora proppar och det oftast med väldigt bra resultat om patienten får vård i tid, säger Jesper Petersson, verksamhetschef på Skånes universitetssjukhus, Sus, i ett pressmeddelande.

Tanken är att matematiska modeller ska bli en hjälp i arbetet att placera ambulanserna rätt rent geografiskt, och på så sätt minska tid till diagnos och behandling. Det är Jesper Petersson, verksamhetschef på Sus, och Johan Holmgren, enhetschef på Malmö universitet, som leder arbetet med de nya modellerna för stroketransporter.

Planen är att strokeambulanser ska kunna röra sig i hela södra sjukvårdsregionen och hjälpa patienter i Skåne, Blekinge, Halland och Kronoberg. Ett av syftena är att vården av strokepatienter ska bli mer jämlik och att de som bor i gränsområden mellan regionerna eller långt från sjukhus inte ska få sämre vård än de som bor nära de stora sjukhusen.

Forskningsprojektet med de nya modellerna för stroketransporter har fått bidrag från Kampradstiftelsen och Södra regionvårdsnämnden.