1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hästveda slog värmerekord i Sverige

Hästveda slog värmerekord med den högsta temperaturen som mätts hittills i år. Enligt prognosen håller värmen i sig och SMHI har gått ut med varningar på sin hemsida.Skåne
Årets varmaste dag hittills var i Hästveda.
Foto: Tommy Svensson

Onsdagen och torsdagen fick riktigt höga temperaturer i Kristianstadstrakten. Som högst mättes temperaturen upp till 34,6 grader – en minst sagt ovanligt hög temperatur och den högsta hittills i år.

Den mätningen gjordes i Hästveda och med det slogs ett nytt värmerekord.

– Nu har vi fått in mätningarna och 34,6 är det högsta som mätts hittills i år, säger Elisabeth Saarnak meteorolog på SMHI under torsdagskvällen.

Därmed slogs årets tidigare temperaturrekord – från Uppsala där temperaturen mättes till 34,4 grader den 16 juli.

För 2018 finns de närmaste temperaturobservationerna för Kristianstad i Hörby och Hästveda. Hästvedas tidigare temperaturrekord låg på 34,5 grader och det uppmättes 2010, berättar Sofia Söderberg, också hon meteorolog på SMHI. Med den extrema värmeböljan under torsdagen är alltså även rekordet i Hästveda slaget.

När helgen nu står runt hörnet kan Kristianstadsborna förvänta sig fortsatt höga temperaturer där värmeböljan vägrar ge sig av.

– På fredagen blir det fortsatt varmt, med temperaturer runt 30 grader. Däremot blir det lite ostlig vind som väntar. Även på lördagen väntas det åtminstone 30 grader, säger Sofia Söderberg.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för Skåne län utom Österlen. Den utfärdas när den maximala dygnstemperaturen är 30 grader eller mer fem dagar i följd, eller alternativt en maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer tre dagar i följd. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

På Österlen har SMHI utfärdat en klass 1-varning som görs när den maximala dygnstemperaturen ligger på 30-32 grader under tre till fyra dagar i följd.