1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mardrömspodd spelas in i en studio på hjul

Christina Claesson bestämde sig för att göra en podcast om mardrömmar. Hon köpte en husbil och med hjälp av ett bidrag rustade hon upp den och gjorde om den till en rullande ljudstudio.
Författaren Christina Claesson i husbilen som fungerar som hennes inspelningsstudio.
Foto: Lasse Ottosson

”Mardrömspodden” blev namnet på Christina Claessons egna podcast, som ska handla om just det – mardrömmar.

– Jag har jobbat med radio, men aldrig rattat tekniken själv, så det fick jag lära mig. Jag älskar röster och radio, säger hon.

Foto: Lasse Ottosson

På lördagsförmiddagen sitter hon i husbilen som för dagen står på Stora torg. Inspelningen av podcasten är en punkt på kommunens program för höstlovsaktiviteter, och Christina Claesson kommer att åka runt med husbilen på flera platser under nästa vecka.

Podcasten är nystartad och hittills har hon hunnit samla in folks mardrömmar vid fyra olika tillfällen.

– Det är fantastiska gåvor som man får. Folk öppnar dörren till sitt hjärta, berättar hon.

Tanken med podcasten är att spela in när folk får återberätta sina mardrömmar. Sedan har Christina Claesson ett samtal med till exempel en psykoterapeut eller en drömforskare, för att prata om symboliken och innehållet i drömmarna.

Christina Claesson har inrett husbilen med textilier och dekorationer.
Foto: Lasse Ottosson

– Vi diskuterar drömmarna som ett konstverk. Vi pratar om metaforer och hur bilder i drömmarna skapas från våra egna erfarenhetsvärldar.

Våra drömmar och mardrömmar bygger ofta på våra förväntningar och farhågor, menar Christina Claesson. Själv har hon förmågan att drömma ”klardrömmar”, alltså drömmar där man kan bli medveten och styra drömmens innehåll.

– Jag har drömt mycket mardrömmar och vaknade och grät. Jag har lärt mig bearbeta det nu och jag har satt mig in i väldigt mycket drömforskning, säger hon och fortsätter:

– Mardrömmandet och radio och berättandet är de tre starkaste trådarna i mitt liv. Nu har de tvinnats ihop till ett rep.