1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Personalflykt från kirurgen – flera anställda säger upp sig

Både undersköterskor och sjuksköterskor har aviserat att de antingen har sagt upp sig eller kommer att säga upp sig från Centralsjukhusets kirurgiavdelningar.
Läget på sjukhusets kirurgiavdelningar är mycket ansträngt. Patienter ligger i korridorerna och de anställda slår larm om en ohållbar arbetsmiljö.
Foto: Bosse Nilsson

– Ett antal i personalen har aviserat att de ska sluta på kirurgen. Det är både undersköterskor och sjuksköterskor som säger upp sig, berättar Göran Klinteberg, huvudskyddsombud på CSK.

Efter Kristianstadsbladets artiklar om den krisartade arbetssituationen för personalen på kirurgen var han i egenskap av skyddsombud på onsdagen uppe och pratade igenom läget med de anställda.

– Det är ett antal av de gamla och vana i personalen som flyttar på sig. De får dra ett stort lass och orkar inte i längden. Men det är också en del nya som har blivit grymt överraskade, som inte orkar med och går in i väggen. Det blir stadigt lite sämre för varje år. Till slut rinner det över, säger han.

Som Kristianstadsbladet berättat är det många som avbryter sina semestrar, går in på lediga dagar eller beordras att ta dubbelpass och extrapass.

– Du kommer till jobbet på morgonen och blir sedan beordrad att stanna till klockan 22. Det blir ständigt problem med familj och vänner som får rycka in och passa barn till exempel.

Av kirurgens tre avdelningar är en och en halv avdelning stängd på grund av personalbrist. Nu tvingas patienter ligga i stomirum, behandlingsrum och i korridorerna.

– I korridoren är det ljust 24 timmar om dygnet, du hör ringsignaler dygnet runt och det går runt anhöriga och andra patienter. Det är inte bra.