1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisens uppmaning efter ny våg av porrutpressning: ”Betala inte”

En ny våg av utpressningsmejl verkar ha sköljt över landet. Polisen i syd har fått in hundratals anmälningar från personer som utsatts för utpressning i samband med påstått porrsurfande.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

– Vår uppmaning är att man inte ska betala utan göra en polisanmälan, säger Åsa Emanuelsson, presskommunikatör på polisen.

Tillvägagångssättet är liknande i samtliga fall. Den drabbade personen får ett mejl om att man ska betala pengar, annars hängs man ut som porrsurfare. Utpressaren säger sig ha bevis på att den som drabbats porrsurfat och hotar bland annat med att skicka filmer på detta om man inte betalar in en summa i Bitcoin.

– I ett fall i Hässleholm har den drabbade fått 48 timmar på sig att betala in motsvarande 600-700 dollar i bitcoins, säger Åsa Emanuelsson.

Utskicket verkar vara enormt och många som drabbats har också gjort en anmälan hos polisen. För polisen i region Syd ser det ut att handla om i varje fall ett par hundra anmälningar.

– Vi ser en flod av utpressningsärenden som trillat in de senaste dagarna. Återigen, blir man drabbad så betala inte utan gör en anmälan, säger Åsa Emanuelsson.

Även polisens bedrägerisektion har också gått ut och varnat för utpressningsmejlen på sin Facebook-sida. Uppmaningen är tydlig: Man ska inte betala och istället göra en polisanmälan.