1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skola bjöd på klassresa till ”pundarkvart” i Prag – lärarna stack

IT-gymnasiets treor har i flera år sett fram emot klassresan som skolan bjuder på innan studenten. Men väl i Prag blev ingenting som de hade tänkt sig. ”Det låg hasch där frukostbuffén skulle vara.”
Eleverna på IT-gymnasiet hade blivit lovade ett hotell i Prag men bokades in på ett vandrarhem långt utanför staden.
Foto: Privat

Efter fjorton timmar i buss kom eleverna från IT-gymnasiet äntligen fram till Prag vid ett-tiden natten till måndagen. Men bussen körde inte in i staden till ett hotell, som eleverna hade blivit lovade. Istället fortsatte färden ut i en skogsdunge cirka två mil utanför centrum.

– Vi körde rakt ut i skogen. När vi kom ut till hotellet såg det ut som en pundarkvart, det såg ut som fan där, rent ut sagt. När vi går två trappor upp ser vi tre personer ligga helt höga i sofforna med en joint. Vi går in på vårt rum och där ligger hasch, berättar en elev.

– Det låg hasch där frukostbuffén skulle vara, säger en annan elev.

Eleverna blir upprörda och känner sig otrygga bland de påverkade personerna på vandrarhemmet. Ingen personal finns att tillgå, byggnaden verkar stå öppen för vem som helst.

Mitt i den upprörda stämningen väljer lärarna att lämna vandrarhemmet.

– Våra lärare får ångest och sticker. De tog en taxi och tog in på ett annat hotell. 28 elever fick sköta sig själva, och visst vi är 18-19 år så vi klarar oss. Men man lämnar inte 28 ungdomar i en pundarkvart i Prag, säger en av eleverna.

IT-gymnaiset bjuder varje år eleverna på en klassresa innan studenten. Men det blev inte som eleverna hade förväntat sig.
Foto: Privat.

Trots att klockan börjar närma sig två på natten bestämmer eleverna sig för att ringa egna taxibilar och gemensamt ta in på ett hotell i stan, för egna pengar.

Morgonen därpå får IT-gymnasiets rektor, Helene Kjellgren, flera samtal från upprörda föräldrar.

– Det här hostlet var bokat från Sverige men vissa elever tyckte inte att det motsvarade deras förväntningar. Det såg jättefint ut på bilderna men när de kom dit var det inte så trevligt, säger hon.

Att lärarna stack och checkade in på ett eget hotell, är inget hon vill kännas vid.

– Det har nog blivit ett missförstånd. De skulle bara åka vidare och hjälpa busschauffören att checka in, som jag förstod det.

Men här råder det delade meningar. Enligt eleverna samlade lärarna dem morgonen efter och bad om ursäkt för att de lämnat dem på ”pundarhostlet”.

– De bad om förlåtelse och vill försöka göra det bättre. De säger att vi ska spara kvitton och ge dem till rektorn, berättar en elev.

Nu har eleverna checkats in på ett pensionat. Och den natt eleverna fick betala hotell ur egen ficka ska skolan stå för, lovar rektorn.

– Skolan tog sitt ansvar så fort det kom till min kännedom. Alla är nöjda och glada och har det trevligt i Prag, säger Helene Kjellgren.

De elever Kristianstadsbladet har pratat med säger nu att de ska försöka göra det bästa de kan av återstoden av resan. Men besvikelsen sitter i.

– Det är så hela tiden i den här skolan, de lovar och lovar för att föräldrarna ska lita på dem. Det är mest besvikelsen, att man har längtat i tre år efter en klassresa och så blir det såhär.