1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Två nya covid-dödsfall i Skåne – unga väljer att söka vård digitalt

Antalet unga som söker sig till ungdomsmottagningarnas digitala tjänst UM Online ökar. Orsaken är att en del unga inte vågar besöka mottagningarna av oro för att bli smittade med corona.
Sedan ett par veckor tillbaka ska alla som besöker akuten på CSK gå via ett tält som satts upp utanför mottagningen. Där görs en första sortering av patienterna, för att förhindra smittspridning.
Foto: Lasse Ottosson

Via UM Online kan unga mellan 12 och 23 år kostnadsfritt få hjälp av kuratorer, barnmorskor och sjuksköterskor. Sedan spridningen av corona tog fart har tjänsten ökat i popularitet.

– Vi ser att ungdomar är medvetna om hur man ska skydda sig mot covid-19. En del ungdomar vill inte besöka oss på mottagningarna just nu av oro för att bli smittade, säger Christina Fridén, chef för ungdomsmottagningarna i Skåne, i regionens pressbulletin på lördagen.

Normalt har UM Online mellan 30 och 40 besök om dagen. Den senaste veckan har motsvarande antal varit cirka 150.

Ungdomsmottagningarna har inte längre drop-in, istället görs en bedömning från fall till fall om det finns behov av ett fysiskt besök på en mottagning. Om det inte gör det erbjuds i stället ett allt större antal besök digitalt.

– Fler och fler medarbetare arbetar digitalt och gör ett väldigt bra arbete. Det gör att vi i detta läge är väl förberedda och kan vara tillgängliga för ungdomar som behöver oss och samtidigt minska risken för att både ungdomarna och personalen blir smittade.

UM Online är öppen mellan 9 och 16.30 på vardagar. Tjänsten finns som app att ladda ner i AppStore eller Google Play.

I Region Skånes pressbulletin på lördagen konstateras vidare att antalet covid-patienter som vårdas på sjukhus har ökat med tio sedan fredagen. Totalt antal covid-positiva som avlidit på sjukhus i Skåne är nu 14.

Fakta:

Aktuella siffror

I dagsläget provtas endast personer som behöver läggas in på sjukhus samt boende på äldreboenden.
Fredagens siffror inom parentes.
Antal konstaterade fall i Skåne: 332 (307)
Totalt antal provtagna i Skåne är 4 349* (4 516*)
Totalt antal covid-patienter som vårdas på sjukhus: 48, varav 13 i intensivvård (38, varav 11 i intensivvård)
Totalt antal covid-positiva som avlidit på sjukhus: 14 (12)
* Notera att det antal provtagna som redovisas från och med idag enbart omfattar antalet provtagna i Region Skåne. Prover från andra regioner som hanterats i Region Skåne kommer från och med idag att exkluderas från Region Skånes statistik, vilket också förklarar skillnaden mellan gårdagens något högre siffra jämfört med dagens.

Fakta:

Råd till allmänheten

Stanna hemma om du känner dig förkyld. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Ha ingen närkontakt med personer över 70 år.
De flesta med symptom behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Ring 1177 eller din vårdcentral om du behöver mer råd och stöd än det som finns på webbplatsen 1177.se – här hittar du också självskattningstestet.
Om du har allmänna frågor kan du läsa mer på krisinformation.se eller folkhälsomyndigheten.se eller ringa 113 13
Om du är över 70 år – försök att hålla dig hemma och be om hjälp.
Alla kan bidra genom att inte sprida smittan vidare: tvätta händerna, hosta och nys i armvecket.