Annons

Amanda Lind: Får återkomma om fler åtgärder

Kulturminister Amanda Lind (MP) vet att de 500 miljonerna inte täcker allas behov. Men utbetalningar till alla krisdrabbade konstskapare, som i Berlin, blir inte aktuellt,
Kultur • Publicerad 15 maj 2020
Kulturminister Amanda Lind (MP) är medveten om att de 500 miljonerna inte täcker allas behov. Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind (MP) är medveten om att de 500 miljonerna inte täcker allas behov. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Behovet av stöd är enormt bland kulturskapare, som nu har ansökt om de 500 miljoner i krispengar som fördelas av Konstnärsnämnden, Statens kulturråd, Svenska Filminstitutet och Författarfonden. Amanda Lind vet att pengarna inte täcker allas utgifter och behov, säger hon.

– Men de kommer att göra en stor skillnad för många. Det är en exceptionell situation vi befinner oss i och vi fortsätter dialogen med kulturlivet framåt, säger hon.

Inte som i Berlin

Annons

TT: Varför ger ni inte en klumpsumma till drabbade kulturskapare, som i Berlin?

– Vi tar förstås intryck från omvärlden och av olika tänkbara åtgärder. Men huvudlinjen i Sverige är att hitta generella stöd som kan nå brett till många branscher som drabbas hårt av corona. Kultursektorn har också specifika förutsättningar och därför har vi riktat särskilda åtgärder till just kulturen. Men vi får återkomma om eventuella fler åtgärder.

Kulturministern understryker att regeringen också har presenterat ett antal åtgärder för småföretag och enskilda företagare som även kulturskapare omfattas av.

– Det är också viktigt att kulturskapare ser över vilka övriga åtgärder de kan ta del av.

"Svår situation

TT: Kulturrådet ersätter fram till 31 maj, men mycket av det som ställs in sker i sommar. Kommer dessa arrangörer inte att få någon ersättning?

– Stödet har haft som syfte att möta den första akuta krisen. Men med det sagt så förstår vi givetvis den svåra situation som många arrangörer av sommarevenemang befinner sig i. Vi för en dialog med berörda och kan komma att återkomma.

Enligt Amanda Lind fattade regeringen i går också beslut om ändringar i regleringsbrevet för Statens kulturråd. Man har sett över befintliga anslag som inte kommer att kunna användas på grund av corona.

– Genom ändringarna ger vi Kulturrådet möjlighet att använda anslagen mer flexibelt där de verkligen behövs. Vi har till exempel sett resurser som inte har tagits i anspråk på läsområdet där vi nu ger Kulturrådet möjlighet att använda dem för att stödja bokutgivare och därmed säkra infrastrukturen på litteraturområdet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons