Annons

Amanda Lind i möte med regioner om kulturen

Kulturminister Amanda Lind (MP) har hållit i ett möte med representanter från samtliga regioner i landet. Syftet var att förhöra sig om läget när det gäller kultur- och fritidsverksamheten.
Kultur • Publicerad 28 april 2020
Amanda Lind höll i ett möte med regionernas representanter för kulturpolitik. Arkivbild.
Amanda Lind höll i ett möte med regionernas representanter för kulturpolitik. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

– Så länge man inte rör anslagen för 2020 kommer offentliga verksamheter att klara sig ett tag till. Allt hänger på hur det blir i höst och sedan långsiktigt. Det är de fria konsterna och det fria kulturlivet som har det svårast, säger Nina Björby (S), ordförande i kulturutskottet hos Region Västerbotten.

Amanda Lind bjöd in till ett videomöte med ansvariga kulturpolitiker som var och en fick redogöra för läget i sitt område och de utmaningar som finns.

Miljardstöd

Annons

"Regionerna spelar en central roll för kulturlivet i hela Sverige. Därför var det viktigt för mig att träffa alla regioner samlat. Kulturen har påverkats drastiskt av coronavirusets spridning och då måste vi hantera det tillsammans," säger Lind i ett uttalande.

Regionerna har tilldelats 4,5 miljarder kronor från regeringen, men stödet ska även komma andra verksamheter förutom kulturlivet till del, något som ökar oron hos kulturarrangörer i landet. Speciellt eftersom de offentliga institutionerna i regionerna inte kan förlita sig på statligt stöd.

– Det är många som står i kö. Jag brukar beskriva kulturlivet som ett korthus där alla behövs, men där institutionerna är den största arbetsgivaren för frilansarna. Det går liksom inte att dra ut ett kort utan att resten rasar, säger Nina Björby.

Möte innan sommaren

Nu hoppas hon på ett till möte innan sommaren.

– I nästa skede hoppas jag att regeringen sätter in alla klutar. Sedan får vi se om vi i regionerna kan täppa till de hål som blir över, säger Nina Björby.

Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig summa som kommer att fördelas till regionerna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons