Annons

Coronan stöper om klassiska Proms

Coronapandemin har lamslagit stora delar av kulturvärlden. Men en 125-årig brittisk tradition tar smittan inte död på.
Fast årets promenadkonserter i London blir allt annat än vad de vanligtvis är.
Musik • Publicerad 3 juli 2020
Patriotisk publik under BBC Proms årliga avslutningskonsert, Last night of the Proms, i Royal Albert Hall, här från 2006.
Patriotisk publik under BBC Proms årliga avslutningskonsert, Last night of the Proms, i Royal Albert Hall, här från 2006.Foto: AKIRA SUEMORI/AP/TT

Orkestrar i "Mozartstorlek", men inte i "Mahlerstorlek", massor av arkivmaterial, och så en avslutning utan publik i Royal Albert Hall.

Det är ramarna för årets BBC Proms, den årliga konsertserien av så kallade promenadkonserter i London, vars program officiellt släpps på fredagen.

Annons

I år mer preliminärt än någonsin.

– Ja, det kan man säga. Vi försöker kontinuerligt gissa oss fram hur det ska bli. Det finns en plan A och en plan B för de sista veckorna, säger David Pickard, chef för BBC Proms till The Times.

Svensk coronamusik

Veckorna Pickard syftar på är de konserter som ska hållas inne i mäktiga Royal Albert Hall, med orkestrar, solister och många deltagare på scen. Att det redan är spikat att slutkonserterna för första gången på 125 år ska hållas utan publik underlättar.

– Det är ett stort ställe och vi har funderat på varje kvadratcentimeter där inne. Jag skulle kunna visa 25 olika planer som vi har gått igenom. En symfoni av Mozart klarar vi av, men inte en av Mahler (som komponerade för fler musiker), det är kompositörerna däremellan vi måste hitta, säger Pickard och låter ana att det blir mer barockmusik än vanligt.

Svenskt innehåll blir det också. Till The Guardian säger Pickard att repertoaren också innehåller musik som skrivits för årets unika förhållanden och under slutkonserten framförs bland annat ett specialskrivet stycke om pandemin skrivet av svenska Andrea Torrodi, ett stycke som sägs innehålla "ljud från nedstängningen".

– Vi måste vara praktiskt inriktade, så är det bara, säger han.

Inget pålagt publikljud

Med tomma läktare kan musiker placeras ut över hela lokalen, inklusive i de många logerna. Men avslutande Last night of the Proms – i år ledd av finska dirigenten Dalia Stasevska – är normalt mer än musik. Den stora upplevelsen med just den konsertkvällen är vanligtvis den högljudda publikens aktiva deltagande.

Men Pickard utesluter att göra som den engelska Premier League-fotbollen gjort, och lägga publikljud över de tysta läkarna.

– Nej, det tror jag inte på. Men BBC-folket är ganska uppspelta ändå. Normalt är det vi som säger till dem var kamerorna får stå, nu har de fritt spelrum att hitta nya fantasifulla bildlösningar.

Årets promenadkonserter inleds den 17 juli, med sex veckors konserter i radio, och avslutas sedan med två veckors livekonserter, som pågår till den 12 september.

Annons

Under lördagen lättar det engelska samhället på några av sina karantänsregler. Då slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonger, museum, biografer, restauranger och hotell.

Fakta: Årets BBC Proms

Årets tema för Proms-konserterna är Ludwig van Beethoven, som föddes för 250 år sedan. Större delen av hyllningarna sker under en sex veckor lång festival som sänds på brittisk radio. Många av konserterna är tillgängliga även utanför de brittiska öarna via BBC:s digitala plattform Iplayer, där kan lyssnare ta del av klassiska inspelningar från de senaste tre årtiondena, från Leonard Bernsteins promsdebut 1987 och framåt.

Allra först ut är den 350 personer stora BBC Grand Virtual Orchestra, som via videolänkar ska spela Beethovens nionde symfoni.

Den som är sugen på mer modern musik kan trösta sig med att BBC under Proms-paraplyet även kommer att sända dj:n Pete Tongs proms-spelning i Royal Albert Hall 2015, där Tong lägger beats över en klassisk orkesters tolkningar av nutida kompositörer, som Norman "Fat boy Slom" Cook och Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter (Daft Punk).

Promenadkonserter har hållits i London sedan mitten av 1800-talet. Konserterna som nu kallas Proms startades 1895, under ledning av Sir Henry Wood.

Sedan 1927 har BBC varit ansvarigt för konsertserien, som hålls under åtta veckor varje sommar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons