Annons

Eva Ström: ”De här valen visar att Akademien är tillbaka på banan!”

Kristianstadsförfattaren Eva Ström tycker det är två bra val av Svenska Akademien.
Nobelpriset • Publicerad 10 oktober 2019
Författaren Eva Ström tycker det är två stora författarskap som nu prisas.
Författaren Eva Ström tycker det är två stora författarskap som nu prisas.Foto: Tommy Svensson

Författaren och litteraturkritikern Eva Ström, bosatt i Kristianstad, är glad över Svenska Akademiens val av Nobelpristagare.

- Man gör helt rätt och sätter litteraturen i centrum. I och med det här är man verkligen tillbaka på banan igen, säger hon.

Annons

Hon tar valet av Tokarczuk och Handke som intäkt för att det finns ett litterärt kraftfält just nu kring Central- och Östeuropa. Författarna kommer från Polen respektive Österrike, två länder med erfarenhet av diktatur.

- Författarna som kommer från det området har kvar den där känslan för vad litteraturen kan betyda, som ett sätt att tackla diktaturen. Den erfarenheten tror jag är en av anledningarna till att det skrivs så mycket bra litteratur från det hållet.

Eva Ström är medveten om att Peter Handke är ifrågasatt för sina politiska åsikter, men poängterar att Svenska Akademien inte bör ta hänsyn till den typen av saker i sina val.

- Det jag läste av honom på 80-talet var fantastisk, rent av genial litteratur. Det kan också vara fel att inte belöna ett stort författarskap bara för att man inte tycker att den har riktigt perfekta åsikter. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons