Annons

Författarfondens krispengar klara att delas ut

Författarfonden är klar med fördelningen av krispengarna – som nu betalas ut till författare och kulturjournalister. Men behoven av extra insatser är fortsatt stort.
Kultur • Publicerad 1 juni 2020
Nu får en del författare krispengar fördelade av Författarfonden.
Nu får en del författare krispengar fördelade av Författarfonden.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sammanlagt 438 ansökningar kom in till Författarfonden som fördelar tio miljoner kronor av regeringens krispengar med anledning av coronaviruset. Av dem har 329 beviljats, och pengarna betalas nu ut till ivrigt väntande författare, manusförfattare och journalister.

– De flesta är väldigt tacksamma. Alla är införstådda med att behovet är stort hos många, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Annons

Maxbeloppet är satt till 50 000 kronor, vilket 104 personer har fått. Att man begränsade beloppet gjorde att pengarna räckte ganska bra till antalet, menar Söderström. Men många har haft betydligt högre inkomstbortfall. De som inte har beviljats pengar alls är till exempel personer som inte har kunnat bevisa att inkomstbortfallet berodde på litterär verksamhet.

I dagarna har Författarfonden också beslutat om sina vanliga arbetsstipendier, på sammanlagt 15 miljoner kronor, som Jesper Söderström tror kommer att ha stor betydelse. Men eftersom undantagstillståndet under coronakrisen har blivit så utdraget menar han att det kommer behövas fler stödinsatser under hösten. Författarfonden står redo, säger han.

– Men då kommer det att vara svårare att bevisa inkomstbortfallet, som kommer att upplevas som stora svarta hål.

Fakta: Regeringens krispaket

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars.

Den 24 april avslöjade man vilka som kommer att fördela de 500 miljonerna:

370 miljoner gick till Statens kulturråd.

50 miljoner gick till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler).

70 miljoner gick till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kan ansöka om pengar genom stipendier.

Stipendierna från Författarfonden kunde sökas av samtliga kategorier av litterärt yrkesverksamma: författare, dramatiker/manusförfattare, tecknare, fotografer, kulturjournalister samt översättare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons