Annons

Gävleborgskonstnärer bearbetar corona

"Badkarsbalett", nykomponerad operasång samt skulpturer utan materialinköp.
I Gävleborgs län ska 39 kulturskapare från olika konstformer göra nya verk med avstamp i coronakrisen.
Kultur • Publicerad 4 maj 2020
Konstnären Jacob Holmberg i Ljusdal tänker jobba utifrån coronakrisens begränsningar, inte minst när det gäller materialinköp. I bakgrunden syns en tidigare skulpturserie: "Monterad gran". Pressbild.
Konstnären Jacob Holmberg i Ljusdal tänker jobba utifrån coronakrisens begränsningar, inte minst när det gäller materialinköp. I bakgrunden syns en tidigare skulpturserie: "Monterad gran". Pressbild.Foto: Privat
Ljusdalskonstnären Jacob Holmberg, här tillsammans med sin skulpturserie "Monterad gran", tänker skissa på nya skulpturer utifrån sitt redan insamlade byggmaterial. Pressbild.
Ljusdalskonstnären Jacob Holmberg, här tillsammans med sin skulpturserie "Monterad gran", tänker skissa på nya skulpturer utifrån sitt redan insamlade byggmaterial. Pressbild.Foto: Privat

Bakom satsningen står Region Gävleborg som har avsatt 870 000 kronor som ett led i länets krisstöd till den hårt drabbade kultursektorn. Kulturskaparna får mellan 15 000 och 30 000 kronor för sina projekt. Tanken är att verken sedan ska möta publiken på olika sätt.

– Det är konstnärliga uppdrag för att skildra den här tiden. Jag tror att vi kommer att behöva bearbeta den mycket i framtiden: vad var det som hände under 2020?, säger Elenor Noble, kulturstrateg på Region Gävleborg.

Annons

– Det är självklart att SVT kommer att göra stora dramasatsningar men det är spännande att skildra också det som händer här hos oss i glesbygds- och småstadskontext.

Dansaren Ida Long från Gävle får projektstöd för att göra en "badkarsbalett". Hon är en av fem dansare och koreografer som ska spränga coronakrisens begräsningar inte minst vad gäller själva arbetsplatsmiljön – något som även dansare vid Parisoperan har gjort i ett klipp som blivit en viral succé.

Feelgood utifrån corona

Åtta författare, däribland Aase Berg och Viveka Sjögren Bangoura har fått i uppdrag att skriva alltifrån arbetarlitteratur till feelgood och lyrik. Karin Nilsson ska göra en studie av hur corona påverkar den psykiska ohälsan medan Marit Sahlström ska försöka utröna huruvida krisen trots allt också kan vara början på något nytt.

Några av de litterära bidragen kommer att publiceras i kulturtidskriften Balder som även den har säte i regionen.

Konstnären Jacob Holmberg i Ljusdal ska skissa på skulpturserier utifrån sitt redan insamlade byggmaterial, så länge lagret räcker. Isoleringen är ett tillfälle till reflektion och ett personligt stresstest, skriver han i projektbeskrivningen.

Tonsättning av citat

Åtta musiker får stöd, däribland operasångerskan Himani Grundström från Delsbo, Ljusdal. Med respekt för det svåra som corona för med sig tänker hon intervjua människor om hur krisen samtidigt kan medföra nya möjligheter och insikter. Tanken är att sedan tonsätta kärnfulla citat och låta varje person få sitt eget tonspråk.

För att stötta kulturen har Region Gävleborg även gjort en rad digitala satsningar och är medarrangör till strömmade livekonserter från Musikhuset i Gävle. Regionen har också avsatt 300 000 kronor till ett särskilt krisstöd för kulturarrangörer.

Fakta: Regional coronasatsning

Region Gävleborg ger 39 kulturskapare i uppdrag att göra verk som på olika sätt ta avstamp i coronakrisen. Samtliga ska – publikt eller digitalt – presenteras för regionens invånare, bland annat på Forum konst samt på Dansdialog som är länets mötesplats för dans. Trots den korta ansökningstiden fick regionen in 116 ansökningar. Ursprungligen skulle 30 kulturskapare beviljas projektmedel, men regionen beslutade att skjuta till ytterligare pengar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons