Annons

Handke tar avstånd från uttalande om folkmord

Nobelpristagaren Peter Handke meddelar att han tar avstånd från sina tidigare uttalanden om folkmordet i Srebrenica.
Nobelpriset • Publicerad 29 oktober 2019
Nobelpristagaren Peter Handkes uttalanden om folkmordet i Srebrenica har kritiserats.
Nobelpristagaren Peter Handkes uttalanden om folkmordet i Srebrenica har kritiserats.Foto: Francois Mori

"Jag kan inte föreställa mig att jag uttalat meningarna på detta vis", säger han i en kommentar via sitt förlag Suhrkamp.

Sedan det blev känt att Handke tilldelas årets Nobelpris i litteratur har en rad uttalanden om massakern i Srebrenica i Bosnien 1995, där författaren bland annat ifrågasatt antalet döda i folkmordet, uppmärksammats. Författaren uttalade sig även negativt om organisationen Srebrenicas mödrar, som representerar de överlevande.

Annons

Enligt Svenska Dagbladet säger sig Handke inte ha fått kännedom om hur han framställdes i en intervju med tyska tidningen Ketzerbriefe 2011.

"Jag har inte läst igenom intervjun och inte godkänt den. Den speglar inte min uppfattning. Jag kan heller inte föreställa mig att jag sagt dessa meningar så som de är formulerade. För mig gäller det som jag har skrivit. Jag varken har eller vill tillägga något till det. 2006 har jag skrivit: När det gäller Srebrenica handlar det om det värsta 'brott mot mänskligheten' som begåtts i Europa sedan kriget," säger Handke i ett uttalande till SVT:s Kulturnyheterna , via Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Han tillägger i uttalandet att han inte har förnekat "det lidande som uppstått genom folkmordet".

"Jag beklagar om det jag sagt har förmedlat något annat," skriver han.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons