Annons

Hon får större Birgit Nilsson-stipendium

En skånsk mezzosopran tilldelas årets Birgit Nilsson-stipendium – som i år är extra stort. En anonym givare har fördubblat dess värde.
Musikpris • Publicerad 21 februari 2020
Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium.
Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium.Foto: Pressbild

Emma Sventelius från Lund har spelat roller som Suzuki i "Madama Butterfly" och titelrollen i Carmen i Malmö Operas turnéversion (som gästade en mängd orter, som till exempel Kristianstad och Tomelilla).

Nu får mezzosopranen årets Birgit Nilsson-stipendium, vars prissumma i år har fördubblats. En anonym givare har möjliggjort att priset höjts från 100000 till 200000 kronor.

Annons

Numera är Emma Sventelius en del av ensemblen på Theater Bonn i Tyskland, där hon sjunger roller som Octavian i "Rosenkavaljeren" av Richard Strauss och Cherubino i "Figaros bröllop" av Mozart. Hon har också arbetat med nyskriven konstmusik. I pressen har hon bland annat hyllats som "en ung, bärig, klangrik mezzo som antagligen kommer att utvecklas till något verkligt stort".

Flyttar hem

Birgit Nilsson-stipendiet har i åtta år delats ut på Malmö Opera, men flyttar nu hem till Bjäre igen. Stipendiet delas ut i Västra Kastrups kyrka, den 7 augusti, i samband med Birgit Nilsson-dagarna som pågår mellan 3 och 9 augusti.

Årets upplaga av denna musikfest är den största hittills, där bland annat Anne Sofie von Otter håller en masterclass för unga sångare, och Emma Sventelius ger en stipendiekonsert. (TT)

Hovsångerskan Birgit Nilssons stipendium flyttar hem till Bjärehalvön där det i år kommer att delas ut i augusti.
Hovsångerskan Birgit Nilssons stipendium flyttar hem till Bjärehalvön där det i år kommer att delas ut i augusti.Foto: Jan Collsiöö
Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons