Hon får större Birgit Nilsson-stipendium

En skånsk mezzosopran tilldelas årets Birgit Nilsson-stipendium – som i år är extra stort. En anonym givare har fördubblat dess värde.
Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium.
Foto: Pressbild

Emma Sventelius från Lund har spelat roller som Suzuki i "Madama Butterfly" och titelrollen i Carmen i Malmö Operas turnéversion (som gästade en mängd orter, som till exempel Kristianstad och Tomelilla).

Nu får mezzosopranen årets Birgit Nilsson-stipendium, vars prissumma i år har fördubblats. En anonym givare har möjliggjort att priset höjts från 100000 till 200000 kronor.

Numera är Emma Sventelius en del av ensemblen på Theater Bonn i Tyskland, där hon sjunger roller som Octavian i "Rosenkavaljeren" av Richard Strauss och Cherubino i "Figaros bröllop" av Mozart. Hon har också arbetat med nyskriven konstmusik. I pressen har hon bland annat hyllats som "en ung, bärig, klangrik mezzo som antagligen kommer att utvecklas till något verkligt stort".

Flyttar hem

Birgit Nilsson-stipendiet har i åtta år delats ut på Malmö Opera, men flyttar nu hem till Bjäre igen. Stipendiet delas ut i Västra Kastrups kyrka, den 7 augusti, i samband med Birgit Nilsson-dagarna som pågår mellan 3 och 9 augusti.

Årets upplaga av denna musikfest är den största hittills, där bland annat Anne Sofie von Otter håller en masterclass för unga sångare, och Emma Sventelius ger en stipendiekonsert. (TT)

Hovsångerskan Birgit Nilssons stipendium flyttar hem till Bjärehalvön där det i år kommer att delas ut i augusti.
Foto: Jan Collsiöö

Läs mer

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Setkovs ersättare klar – poängstark back klar för KIK

Kristianstads IK har jagat en ersättare till Malte Setkov.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.