Annons

Körsången till vårens ära inställd

Inför tiotusentals människor brukar Orphei Drängar sjunga att vintern rasat ut bland våra fjällar. Men i år är körframträdandet inställt.
Kultur • Publicerad 29 april 2020
Orphei Drängar kan inte sjunga in våren, som man för femte året skulle ha gjort på Valborgsmässoafton. Pressbild.
Orphei Drängar kan inte sjunga in våren, som man för femte året skulle ha gjort på Valborgsmässoafton. Pressbild.Foto: Mats Bäcker

Manskören Orphei Drängar har runt 80 medlemmar. Att samlas för att sjunga in våren blev i år alltså en omöjlighet, eftersom folksamlingar på över 50 människor är förbjudna. Både vårkonserterna och det traditionsenliga firandet på trappan vid Carolina Rediviva, Uppsala Universitetsbibliotek, har ställts in.

– Det är trist att inte få vara med och hälsa in våren. Och samtidigt är det förståeligt, när vi står på trappan brukar det vara omkring 30 000 människor i publiken, säger Jacob Risberg, körmedlem och pressansvarig.

Annons

I år skulle ha varit femte året de sjöng på Valborgsmässoafton. Av vårsångerna är han själv mest förtjust i "Glad såsom fågeln" och att framföra studentsången, vilket de brukar göra framför tusentals unga människor iförda sina studentmössor.

– Det brukar vara väldigt mäktigt, det är svårt att riktigt sätta ord på känslan, säger Jacob Risberg, som tycker synd om alla de studenter vars firande nu är inställt.

Däremot kommer P4 Uppland att sända delar av förra årets konsert, och en representant från Orphei Drängar ska kommentera live. Ett femtiotal av medlemmarna i kören har också spelat in vårhälsningar, som kommer att finnas på SVT Upplands hemsida från 5.30 på Valborgsmorgonen, samt läggas upp på Youtube.

Kören hoppas kunna återta traditionen nästa år.

Fakta: Orphei Drängar

Kören Orphei Drängars historia börjar 1853 – med sjukdomen kolera. När en epidemi bröt ut var Uppsala isolerat på grund av smittorisken. Ett gäng studenter samlades i en festvåning för att lindra tristessen med sång och musik. Bland annat sjöng man Bellmans fjortonde epistel, som inleds med orden ”Hör, I Orphei Drängar, stämmen Edra strängar!”.

I dag är sällskapet en av Sveriges mest kända manskörer. Man håller konsertverksamhet och samarbetar med solister, ensembler och gästdirigenter. Chefsdirigent är Cecilia Rydinger.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons