Annons

Kulturaktörer kan få pengar till midsommar

Före midsommar ska idrottsföreningarna få krisstöd via regeringens särskilda stödpaket. Men hur blir det med kulturutövarna? Kan de hoppas på samma tidsplan?
Kultur • Publicerad 22 april 2020
Strömmade konserter ges för tomma läktare och utan biljettintäkter. Arkivbild.
Strömmade konserter ges för tomma läktare och utan biljettintäkter. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars. Redan då stod det klart att pengarna till idrotten ska fördelas via Riksidrottsförbundet där föreningarna kan lämna in ansökningar från 1 maj.

Från mitten av juni räknar Riksidrottsstyrelsen med att ta beslut om utbetalningar skriver man på hemsidan.

Annons

Hur går det då för kulturen? Statens kulturråd har ännu inte fått något uppdrag av regeringen att fördela stödet, men har ändå förberett sig, berättar generaldirektören Kajsa Ravin. Om ett uppdrag kommer är förhoppningen att tidsplanen ska vara densamma som för idrotten, det vill säga pengar före midsommar.

– Vi har samma målbild, säger Kajsa Ravin, som samtidigt betonar att mycket ännu är osäkert – inte minst hur många och vilka som kommer att söka.

"Vi står redo"

Kulturrådet har bland annat haft kontakt med kulturens branschorganisationer samt kommuner och regioner för att få en klarare av bild hur coronakrisen slår mot kulturlivet.

– Och så fort vi får ett beslut från regeringen står vi redo, vi har jobbat både med en tidsplan och en organisation som kan agera snabbt och agilt, men det är många saker som vi inte vet, säger Kajsa Ravin.

Förra veckan sade kulturminister Amanda Lind (MP) att regeringen ska fatta beslut om den förordning som ska reglera hur pengarna ska fördelas – och av vilka myndigheter – "i absolut närtid".

Ytterligare två månaders väntetid på pengar blir kännbart för många kulturutövare, befarar Ulrica Källén, verksamhetsledare på Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (Klys).

– Det är tyvärr alldeles för lång tid för vissa kulturskapare. Vissa har blivit av med alla sina uppdrag har kanske inte något brödjobb vid sidan om. De som inte har en buffert på banken, som sitter med betalningar till banken för bostadsrätter utan att ha något att falla tillbaka på, de är hårdast drabbade, säger Ulrica Källén.

Akutstöd till fotografer

Några av Klys medlemsförbund har inrättat särskilda krisfonder, däribland Fotografernas förbund som betalar ut kontantstöd på 5 000 kronor i akutstöd, vilket hjälpt många medlemmar, berättar Ulrica Källén.

Även Region Halland har inrättat ett särskilt expresstöd där enskilda kulturutövare och andra aktörer kan ansöka om max 25 000 kronor.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel belopp för krisstöd från Fotografernas förbund.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons