Annons

Ny grupp ska skydda statyer i USA

Kultur • Publicerad 1 juli 2020
Statyn som föreställer den tidigare presidenten Andrew Jackson, utanför Vita huset i huvudstaden Washington. Arkivbild.
Statyn som föreställer den tidigare presidenten Andrew Jackson, utanför Vita huset i huvudstaden Washington. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin

USA:s inrikessäkerhetsdepartement har bildat en styrka med särskilt uppdrag att skydda historiska monument, enligt ett uttalande.

Flera historiska monument och statyer har på sistone attackerats fysiskt av demonstranter i Black lives matter-rörelsen, efter kritik mot att monumenten hyllar personer som gjort sig skyldiga till rasism under den tid de verkade.

Annons

Arbetsgrupper som lyder under departementet ska skickas runt i landet inför nationaldagsfirandet den 4 juli.

"Vi kommer inte att passivt se på när våldsamma anarkister och upploppsmakare inte enbart försöker att vandalisera och förstöra vår nations symboler, men också upphäva lag och ordning och skapa kaos i våra samhällen", säger Chad Wolf, minister för inrikes säkerhet i uttalandet.

En av statyerna som attackerats föreställer den tidigare presidenten Andrew Jackson som ägde svarta slavar. President Trump rasade mot försöket att störta statyn som står utanför Vita huset.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons