Annons

Carolin Dahlman: "Hej, är du okej?”

I tider när många undviker att gå ut ökar risken för att fler utsätts för våld i hemmet, att kvinnor och barn far illa. Vad händer bakom stängda dörrar intill din?
Ledare • Publicerad 4 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Att många isolerar sig i tider av smittorädsla gör tyvärr att de som lever i destruktiva relationer kan fara extra illa. Stress, tristess eller oro för ekonomin kan sätta igång bråk, och när man är fast i hemmet med den som slår, förtrycker eller kränker är det ofta svårt att ens lyfta luren och söka hjälp.

Vi behöver alla se de utsatta även om de inte syns, höra dem fast de inte hörs, hjälpa fast de inte ber om det. Grannar, familj och vänner kan rädda liv. Du kan rädda liv.

Annons

Om det är någon du är minsta orolig för så kan ett enkelt "Hej, är du okej?" vara en räddning.

Coronakrisen påverkar dessvärre flickors och kvinnors liv världen över. Kvinnojourer runtom i Europa har larmat om att våld i hemmen ökar, och Barnrättsorganisationen Plan International har funnit att unga i Afrika, Latinamerika, Asien och Mellanöstern drabbas av övergrepp, ofrivilliga tonårsgraviditeter och barnäktenskap när de sitter instängda (4/5).

Även om polisen här i Sverige i sin statistik inte noterat någon stor ökning vad gäller brott som sker i hemmiljö – som våld i nära relationer – tror Carin Götblad, polischef i polisområde Mitt, att det är stora mörkertal.

"Sannolikt blir det mer våld i nära relationer när man har det på detta sätt, är hemma, permitterad från jobbet och kanske dricker alkohol. Det är ansträngt och man är orolig inför framtiden. Riskfamiljer tål inte så mycket, utan det blir mer våld", sa hon till Västerås tidning (25/4).

Att anmälningarna inte har ökat kan ha en naturlig förklaring. "Just nu är det många kvinnor som är isolerade i sina hem med sin förövare, och då är det inte bara att ta telefonen och sätta sig och ringa", förklarade Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetsansvarig vid Uppsala kvinnojour (SVT 26/3).

Lyftas måste också att detta inte bara är en fråga om mäns våld mot kvinnor i vuxna relationer, utan problemet är större och otäckare än så.

Götblad hade noterat att pedofiler på nätet är mycket mer aktiva nu. "De lurar barn, det kan börja oskyldigt med att de vill ha en bild på en hand och så går de vidare och lockar med mer pengar och hotar. De är många och fullkomligt hänsynslösa."

Nyligen varnade Gapf, Glöm aldrig Pela och Fadime, för att också hedersvåldet kan öka nu. "För dem som lever under hederskulturens förtryck innebär en isolering tillsammans med familjen i själva verket en avskärmning tillsammans med förövarna, med dem som utövar förtrycket", skrev Omar Makram och Sabina Landstedt (Aftonbladet 24/3).

Regeringen avsatte i vårbudgeten 100 miljoner kronor under 2020 till civilsamhällesorganisationer som arbetar med barn och unga i utsatta situationer samt med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer (1/4).

Det är säkert väl investerade pengar som kommer att göra nytta, men vi kan alla göra en insats genom ett sms eller en knackning på dörren.

Annons

Medmänsklighet behöver inte gå via staten eller organisationer och det behövs inga skattepengar för att bry sig om. Att öppna hjärtat kan faktisk vara helt gratis.

Carolin Dahlman

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons