Annons

Ge en småföretagare glädjetårar

Hjärtat blöder för alla företagare i dessa tider. De små har ofta skrala marginaler och svagt skyddsnät; deras trygghet beror på hur vi konsumenter väljer. Ge dem ditt stöd idag – för om de kraschar så kraschar Sverige.
Ledare • Publicerad 17 mars 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hotellet Bodelsson by the sea i Tosteberga i Skåne har bara på några dagar förlorat bokningar för 132 000 kronor. Ägaren Leena Holm Bodelsson är oroad, för om företaget går i konkurs förlorar hon både jobbet och sitt hem, som ligger i byggnaden (17/3).

Även hotell Briggen i Åhus har haft många avbokningar. ”Vi klarar ingen längre period såhär. Om folk inte bor på hotellet så har jag inga intäkter”, berättade ägaren Marie Eriksson, som kan komma att behöva säga upp anställda.

Annons

På Fagerstas brukshotell var större delen av borden tomma under måndagens lunch. ”Det vi tittar på nu är att dra ned beläggningen på personalsidan”, sa ägaren Jennifer Troëng Johansson.

Ja, varselvågen är den största sedan 2008 (Ekot 17/3). Ökningen är störst inom hotell- och restaurangverksamhet samt personliga och kulturella tjänster, och det drabbar både arbetsgivare och de som är egenföretagare.

Skådespelerskan Marika Lagercrantz, ordförande för Klys, som samlar yrkesverksamma kulturarbetare, berättade: ”För våra medlemmar gäller det helt enkelt om att kunna betala hyran nu. Det gäller att inte hela livet ska gå i bankrutt.”

Putte Svensson Sahlin, grundare av Rockparty och Hultsfredsfestivalen, som idag driver hotell Hulingen i Hultsfred, la i lördags ut en hjärtskärande film på Facebook om situationen. Han grät öppet och berättade: ”Tror aldrig att jag har varit med om något liknande, fullständigt fritt fall. Samtidigt som man är orolig över alla äldre, så bara rasar hela verksamheten”.

Han beskrev att ”allt bara avbokas, allt bara försvinner”. De hade dragit ner på inköp, sagt upp personal, sålt av lager, ”men om 1,5 månader är pengarna slut”. ”Jag vill bara ligga i fosterställning och gråta”.

Detta är verkligheten för dem som inte har anställningstrygghet, så ser vardagen ut för alla företagare som skapar jobb, betalar skatt och bidrar till ett starkt Sverige. Hur stöttar vi dem i detta svåra läge?

Regeringens stödpaket – som innebar att staten tillfälligt övertar kostnaderna vid sjukskrivningar, tar delar av lönekostnaderna vid permitteringar samt ger uppskov för företagen att betala in skatt – ger nog visst lugn.

Men frågan är om det räcker eller räddar. Organisationen Företagarna påpekade att det kostar både ränta och avgift att begära anstånd med skatten.

Häromdagen aviserade Riksbanken att den, till en ränta om 0 procent, lånar ut upp till 500 miljarder till banker för att undvika att företag slås ut (13/3).

Men Putte Svensson Sahlin var skeptisk. ”De fattar sina beslut om nollräntelån men det är bara att skjuta konkursen framför sig. Lån förändrar ju inte resultatet.”

Annons

Ärligt talat är det svårt att veta vad som är rätt och fel i dessa dagar. Stänga skolor eller inte? Sluta spara på statsskulden? Avråda från resor? Förbjuda folk att promenera? Olika länder och skolor fattar olika beslut, råd ändras från dag till dag, experter spretar.

Dock finns en poäng i att vi som är friska och (än så länge) har månadslön kan stödja enskilda – och därmed minska risken för att arbetstillfällen, tillväxt och välfärd är i fara på lång sikt.

”När det ringer nån och vill boka då börjar man gråta av glädje”, sa Putte Svensson Sahlin. ”När det kom en ny bokning var det så jag blev tårögd”, berättade Leena Holm Bodelsson.

Du är fri att stanna inne. Men om du törs, ta med en vän och besök en krog eller butik. Ät, shoppa, le och ge. Du kan ge en företagare glädjetårar – och ett land framtidstro.

.

.

Här saknas innehåll

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons