Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Avdramatisera alkoholen

Med ett lite mer avdramatiserat förhållningssätt till alkohol kunde alkoholhalten få tappa i betydelse.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 27 december 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Glögg, snaps och julöl. Bra bubbel till tolvslaget. Årets sista veckor kan lätt fyllas med lika mycket dryck som pepparkakor, sötsaker och mat i alla dess former. Både jul och nyår har sina egna drycker, och förutom julmusten innehåller de flesta olika mängder alkohol.

Maten och dryckerna vid svenska storhelger är traditionsbundna. Det sjungs snapsvisor om tomtegubbar. Varje bryggeri med självaktning gör sin egen jul- och påsköl. Glöggen är ofta starkare än varma kryddade viner som återfinns på andra håll i Europa. Bubblet på nyår är lika självklar som raketer och Europes hårdrocksdänga The Final Countdown.

Annons

I lagom dos är alkoholen ett utmärkt komplement till all mat som äts på storhelger och gör långa middagar och fester trevligare för alla inblandade. Men alla klarar inte av att hålla drickandet till lagom dos utan bidrar i stället till dålig stämning, ångest för familjemedlemmar och en osäkrare tillvaro för både sig själv och andra.

Skadorna som ett alkoholmissbruk kan ge andra har lett till motrörelser för helgdrickandet såsom kampanjen för en ”Vit jul” som innebär att alla vuxna håller sig borta från all sorts alkohol för barnens skull. Det är ett väldigt rimligt förhållningssätt i familjer som har upplevt eller riskerar problem, men gör knappast någon större skillnad hos andra.

Ett sätt att förändra den svenska dryckeskulturen till det bättre vore att fokusera lite mindre på alkoholen. Det är för många svårt att tacka nej till alkohol utan att köra bil eller vara uppenbart gravid utan att få följdfrågor om varför. Alkoholfria alternativ är ofta en bisats på dryckesmenyer, pliktskyldigt ditsatt och med lägre vinstmarginaler för krogägare, även om ölsortimentet blivit allt mer drickbart de senaste åren.

I Sverige är alkohol fortfarande något som säljs med statligt monopol. Trots att gränshandeln är omfattande, särskilt här i Skåne, försvaras det ständigt med ett folkhälsoargument. På Systemet säljs det alkohol och alkoholfria kopior, men drycker som har en lägre alkoholhalt eller är helt alkoholfria utan att vara kopior av något spritigare förpassa till detaljhandeln där de lätt försvinner på hyllorna eftersom Systembolaget har nästintill hela marknaden för festliga vuxendrycker. Skattesatserna, otillgängligheten och tillståndsbyråkratin för krogar och restauranger har gjort att en stor del av de ekonomiska marginalerna ligger i att kunna sälja mycket alkoholhaltig dryck till glada kunder.

Med ett lite mer avdramatiserat förhållningssätt till alkohol kunde alkoholhalten få tappa i betydelse. Man behöver inte vara nykterist, köra bil eller vara gravid för att inte alltid vilja dricka, och det borde inte behöva vara en så stor grej vad det är för dryck som bubblar i nyårsglasen så länge de har trevligt, tycker det är gott och beter sig väl mot andra.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Annons
Annons
Annons
Annons