Annons

Liberaler bör driva en anti-jante-politik

Politiker som drömmer om ett samhälle med mer frihet och ansvar behöver peppa människor att ta plats och tro på sig själva. Den som är stark inuti är nämligen inte i lika stort behov av en stark stat.
Ledare • Publicerad 19 april 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Liberaler vurmar för fria ekonomier och fria människor. Så länge vi inte skadar någon annan bör vi själva få bestämma hur vi vill leva. Skatter bör sänkas för att stimulera ekonomin, men kanske främst för att varje människa har rätt till sin egen inkomst.

Jag är övertygad om att chansen till att känna lycka och harmoni ökar när människor får välja väg utifrån egna preferenser, vad de gillar och tycker är viktigt.

Annons

Dessutom lockar den fria marknadsekonomin fram individers kreativitet med sin kombination av möjligheter och krav. I ett fritt samhälle bestäms ens karriärval inte utifrån skrå eller klass, utan utifrån talang och intresse. Då ökar chansen att man fylls man av stolthet, en känsla av att kunna mer än man tror.

Det är ett vackert, kärleksfullt anslag för politiker att ha.

Men för att vi ska kunna forma ett Sverige där vi får större utrymme måste vi få fler att älska friheten. Och älska sig själva. Tro på sig själva.

Den som känner tillit till sin förmåga kommer att vara villig att axla ansvar, och det är viktigt, för utan ansvarstagande invånare kan vi inte ha stor politisk frihet. Dels kommer opinionen att kräva styrning om alltför många bränner sina pengar den 25:e och sen blir beroende av andra, och dels kommer den som ser sig som svag önska styrning. Om folk tvivlar på sig själva kan ofrihet därför bli både en nödvändighet och ett önskemål.

Därför bör liberala politiker driva en peppande anti-jante-politik som uppmuntrar och fyller oss med kraft. Genom att på olika sätt stötta, heja på, peppa, samt optimistiskt prata om glädjen i att skapa och växa kommer så många som möjligt att känna sig kapabla. Det främjar social rörlighet och entreprenörskap.

När liberaler driver det här budskapet ser också väljarna skillnad mellan höger och vänster.

De ser hur vänstern i grunden betraktar oss som svaga, som offer för klasstillhörighet eller diskriminering. De ser hur röda politiker vill stötta och hjälpa uppifrån, utifrån, men att det lätt passiviserar och försvagar; risken är ju att offerrollen blir ett skäl att ge upp och vänta på stöd. Samtidigt straffskattar de prestationer som om jantelagen var rättesnöre.

Väljarna kommer då att förstå att liberaler i stället ser oss som starka. Visst har en del det tuffare i livet, men ingen enda människa är förlorad. Det ska man få höra. Det ska man känna. Det ska man veta.

I grund och botten är du stark och du har ett nät av människor omkring dig ifall du faller. Lär ut det till barnen i skolan. Berätta det för de nyanlända på asylboenden, för de arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Prata om det med vänner, barn, grannar. Säg att de kan göra klassresor om de bara kämpar.

När man väcker motivationen ökar chansen att fler lyckas på egen hand, utan hjälp.

Annons

Om Sverige ska kunna fortsätta vara fritt, starkt och tryggt – ett land som andra fantiserar om att de fått födas i – behövs fler känna egenmakt och njuta av den.

Det frigör både tankar och fötter. Det rör oss framåt, uppåt, varthelst vi vill.

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons