Annons

Riskera inte vårdpersonalens liv

Skyddsutrustningen är nästan slut, och om det är orsaken till att hygienkraven sänkts är det lätt att förstå de vårdanställdas ramaskri. Vi bör lyssna till dem och kräva att makthavarna respekterar deras oro.
Ledare • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 13 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Adam Ihse/TT

Enligt P4 Stockholm intensivvårdades på tisdagen tre läkare och två sjuksköterskor i Stockholm efter att ha insjuknat i corona (31/3).

Att de som arbetar i vården är extra utsatta är självklart. ”Svårt sjuka coronapatienter fräser, spottar och hostar rakt ut. Det är inte bara tre virus som åker ur dem – det är tre miljarder”, sa Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar till Expressen (28/3).

Annons

Han reagerade därför kraftigt emot att regionerna och Folkhälsomyndigheten nyligen sänkte kraven på skyddsutrustning vid vård av coronapatienter. Exempelvis ska munskydd inte längre vara standard.

Tyvärr finns det i dagsläget inte nog med utrustning att använda, vilket Björn Olsen antydde kan vara skälet till de ändrade riktlinjerna. Någon logik bakom beslutet hade han själv inte kunnat upptäcka, medan bristen var uppenbar.

Tyvärr alltför uppenbar. Över hela landet.

Vårdförbundet har fått in rapporter om att det saknas eller är brist på skyddsutrustning för personal som arbetar i miljöer och med personer som är drabbade av corona.

”Vi har akut brist på skyddsutrustning”, berättade Jonas Mehra, specialistläkare på Södersjukhuset. Han köpte därför overaller för målare på ett byggvaruhus, medan kollegan beställde regnrockar på nätet. ”Nöden har ingen lag”, konstaterade de krasst (SvD 28/3).

”Det är brist på skyddsutrustning i sjukvården, material är restnoterat i beställningar och inga leveranser kommer till oss”, berättade sjuksköterskan Emilia Germundsjö på vårdcentralen i Bro (Mitti 31/3).

I region Östergötland kan munskydd komma att tas bort eftersom ”skyddsutrustningen börjar ta slut och personal kan ändå smittas i samhället”, enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind (Corren 31/3).

Aha, så de kan lika gärna bli smittade på jobbet, menade hon? Ska de då ens ha skydd alls? Blir slutsatsen att man lika gärna kan dra in den utgiften?

Tyvärr kan bristerna få svåra konsekvenser. Naturligtvis för personalens egen hälsa, men om sjuksköterskor och läkare inte kan eller vill jobba drabbas hela skyddsnätet.

”Om vår personal stryker med kommer vårdapparaten inte att fungera och där kommer patienterna att råka illa ut om vi inte tar skyddet för personalen på fullast allvar”, varnade Erik Salanek, infektionsläkare i Uppsala (TV 4 26/3).

Annons

Nu rasar därför sjukvårdspersonal över de nya riktlinjerna kring skyddsutrustning i Facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven, som på några dagar fått nära 50 000 medlemmar.

”Man är redan rädd och brottas redan med rädsla och ångest för att själv insjukna eller smitta sina barn osv. Det måste kännas ”tryggt”att handskas med patienterna. Åtminstone så tryggt som det går. Annars kommer mer personal att ”sjuka” sig och inte jobba. Vilket redan händer. I en redan pressad situation”, berättade en sjuksköterska anonymt.

Att beredskapen varit så svag kan man beskylla många ansvariga för – då de har prioriterat annat utanför kärnverksamheten eller inte brytt sig om att bygga upp en buffert – men nu gäller det att komma åt problemen och göra det snabbt. Sedan 16 mars har Socialstyrelsen ansvar för inköp av skyddsutrustning och på onsdagen meddelade januaripartierna att myndigheten får låna 5 miljarder för att handla. Det betyder att det finns pengar, så nu behövs bara lite handlingskraft.

Tyvärr har företaget DWI AB från Åhus inte fått många positiva svar på sitt erbjudande att via kontakter i Kina ordna fram ”allt material som behövs för Sverige skall kunna skydda vår sjukhuspersonal”. Vd:n har mailat till olika instanser, men fått nonsenssvar.

Här hoppas man på ökat tempo. Varje dag riskerar en av vårdens hjältar att drabbas av brister orsakade av makthavarna. De förtjänar bättre. De är värda att hygienkraven höjs, inte sänks.

Carolin Dahlman

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons