1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Carolin Dahlman: SD kan dominera för att andra har tabbat sig

Det sägs att Sverigedemokraterna växer om vi pratar om lag och ordning eller migration, men det är övriga partiers oförmåga att hantera brottslighet och bristande integration som är skälet till att partiet växer. Därför måste vi alla prata mer – inte mindre – om problemen.
Foto: Magnus Andersson/TT

Sverigedemokraterna dundrar fram i opinionen. Enligt DN/Ipsos oktobermätning skulle man få 23 procent om det var val idag. I Aftonbladet/Inizio nådde man 22,4 procent i september. Att rösta på SD är tydligen inte skämmigt längre, och ju fler som tar steget, desto fler kommer att ta steget.

De stegar fram som ett demonstrationståg, en folkrörelse mot andra politikers handfallenhet, tafatthet och slöseri. Folk har fått nog av att kriminaliteten förvärras utan att nog görs, att skattepengar försvinner i slarvigt gjorda upphandlingar, till märkliga kultursatsningar eller dyra badhus. I Östra Göinge får man färre julgranar i år, förskolorna i Östersund drar in på pepparkakorna, Skolverket stryker nationalsången i grundskolans läroplan.

Och hur sjutton kan folk som utvisats ändå släppas fria och utgöra en risk för rikets säkerhet? Vem missade att Säpo varnade redan 2017, vem läste inte tidningarna eller statistiken, vem gick och fikade i stället för att agera?

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Det är lätt att förstå frustrationen; jag känner den också varje gång jag läser om ännu en absurditet i medierna. Jag vill skrika och storma fram.

Men är SD svaret? Partiet har aldrig fått vara med och bestämma och därför aldrig fått stå till svars. Det spelar ingen roll om deras förslag verkligen är genomförbara, för ingen vet. Väljarna vill helt enkelt smocka till de andra. Ut med det gamla, in med något nytt. Oprövat, javisst, men från sidlinjen låter allt så enkelt.

I podden Det politiska spelet förklarades SD:s uppgångar med att frågan om lag och ordning dominerat i medierna, men skälet till att det har blivit så mycket elände att rapportera om är att övriga partier under lång tid har misslyckats grovt med att hantera migrationen, integrationen och brottsligheten. De har tonat ner problem och gått på tvärs med sina grundvärderingar i syfte att visa att inte gynna SD.

Resultatet är att problemen aldrig lösts, och att SD har gynnats. Redan 2015 konstaterade statsvetaren Andrej Kokkonen att de andra partiernas liberala invandringspolitik fram till flyktingkrisen 2015 gjorde att SD vann på att vara det enda parti som drev en mer restriktiv migrationspolitik (Ekonomisk debatt 4/15).

Detta har i sin tur påverkat verkligheten och vardagen för människor. Enligt nationalekonomen Adrian Mehic fanns ett tydligt samband mellan faktisk flyktinginvandring i en kommun och Sverigedemokraternas väljarstöd i riksdagsvalen 2014-2018 (Ekonomisk debatt 7/19).

Det är detta politikerna måste ta tag i på riktigt.

Benjamin Dousa från Moderata ungdomsförbundet menade häromdagen att S och M borde göra upp om huvudinriktningen i svensk migrationspolitik. ”Om inte S och M håller i taktpinnen finns det en stor risk att Sverigedemokraterna blir största parti 2022”, menade han.

Det är en klok lösning, men det största problemet med dagens situation och småpartiernas olyckligt stora inflytande är naturligtvis att problem lämnas olösta, till och med förvärras – inte att SD växer.

Sverigedemokraterna är ju faktiskt inte är en garant för att saker och ting blir bättre. Demokratin är trög och bör vara så. Rättsprocesser är ibland svåra att begripa, då seriösa politiker behöver tänka på transparens och rättvist bemötande. Det går inte att swish, boom, bang, bang skicka ut folk eller fängsla dem, även om det verkar som det rätta. Även SD:s politiker skulle sannolikt behöva besvara frågor i mediernas mikrofoner och med darr i rösten försvara det som kan verka obegripligt.

Den verkliga faran med att SD växer är kanske alltså att det inte gör så stor skillnad i sak om de tar över makten, att läget inte förbättras. Övriga partier bör därför sluta tänka så mycket på SD. Fokusera på att skapa ordning och reda, trygghet och frihet nu och i framtiden.

.

.

Läs gärna också:

Ledare: Nej, SD växer inte för att media och partier pratar om ”deras” frågor

Ledare: EBT vinner på att strunta i SD och tänka själv

Ledare: Vill L och C rulla fram röda mattan åt SD

Ledare: Beröringsskräcken gentemot SD är absurd