Annons

Ska knarket legaliseras?

Nu vill även Folkhälsomyndigheten utreda den svenska kriminaliseringen av narkotika.
Ledare • Publicerad 12 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Jessica Gow/TT

“Nu tycker jag du ställer den frågan liksom på ett löst formulerat sätt, det beror naturligtvis helt på vad du syftar på.”

Socialminister Lena Hallengren (S) fick slingra sig rejält på SVT:s fråga huruvida det är viktigt att lyssna på Folkhälsomyndigheten. Detta sedan myndigheten gått ut med att den vill se att Sveriges drygt 30 år gamla kriminalisering av narkotikabruk bör utredas. Trots rekommendationen lät Hallengren meddela att en utredning av kriminaliseringen inte kommer ske.

Annons

Det har svängt snabbt i svensk narkotikapolitik. För bara några år sen blev den som luftade ens en föraning till kritik mot den svenska förbudslinjen snart stämplad som oseriös drogliberal som förmodligen bara tyckte som den gjorde för att man själv ville knarka. Men mycket har hänt. På kort tid har flera tunga röster börjat ifrågasätta om förbudslinjen verkligen är rimlig.

Förutom att C, V och KD nu vill se över den svenska narkotikalagstiftningen har flera företrädare för andra partier öppnat upp för samma sak. Och visst är det på tiden: Sveriges narkotikadödlighet är näst högst i hela EU och har varit det ända sedan början av 2000-talet.

Medan andra länder med goda resultat har vågat ompröva sin politik genom att gå från att bussa poliser på drogmissbrukarna till att erbjuda vård och stöd har ökande dödlighet och ökat bruk i Sverige setts som anledning att vi nu måste skärpa straffen ytterligare på narkotikabrott.

Men som beroendeexperten och psykiatriprofessorn Markus Heilig påpekar i SVT-inslaget har straff ingen effekt på hur många som missbrukar. Det blir kort och gott bara en extra belastning för det enskilde brukaren, som förutom att gå igenom det helvete som drogavvänjning innebär också behöver förklara registerutdrag för potentiella arbetsgivare.

Men regeringen vänder dövörat till. Istället menar Hallengren att det handlar om vilka signaler man skickar genom att utreda frågan. “Jag vill inte säga till en hel generation unga människor att det är okej att handla, stoppa i fickan och använda narkotika för eget bruk. Därför finns det ingen anledning att utreda den frågan.”

Med samma logik skickar det obefintliga förbudet mot självmord signalen till unga att de bör ta livet av sig.

Nu måste oppositionspartierna såväl som januaripartierna ta ansvar när regeringen agerar mot bättre vetande. Ett marginellt men viktigt steg skulle kunna vara att använda riksdagens utredningstjänst när S nu blockerar användandet av regeringens motsvarighet. Det är trots allt tusentals människoöden som står på spel.

Pontus Almquist
Annons
Annons
Annons
Annons