Annons

Utan tillit blir Sverige kallare

Ett gott samhälle kännetecknas av att vi kan lita på varandra. Men ett svagt rättssystem, som låter skurkar gå fria att begå fler brott, skadar både tilliten till det demokratiska systemet och till andra. Politiken måste agera innan rädsla och misstänksamhet blir vardag.
Ledarkrönika • Publicerad 20 januari 2020 • Uppdaterad 21 januari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Christine Olsson/TT

Ingen kan ha missat den hjärtskärande nyheten en 92-årig kvinna i Malmö i nyårshelgen blev rånad och brutalt misshandlad i sitt hem.

Händelsen i sig är vedervärdig, men fallet vittnar om att det inte bara är en skör kvinna som är drabbad, utan att hela vårt samhälle kan hålla på att berövas något oerhört värdefullt – nämligen vår tillit till andra.

Annons

Kvinnans dotter skrev i Sydsvenskan: ”I mammas fall blev tilliten till människor en dödsfälla. Hjälp ingen som ber om hjälp, kanske blir du rånad och slagen, blir den logiska slutsatsen. Det är ingen bra utveckling för ett samhälle som, i likhet med alla samhällen, ytterst bygger på omsorg om varandra och tillit. När detta försvinner och rädslan tar över, vilka blir vi då?”

Hon beskrev hur de mellan 80 och 100 år som på senare tid har utsatts för bedrägerier av samvetslösa kriminella är fostrade ”i en annan skola än den vi yngre tvingats gå i. Ringer någon på dörren och erbjuder, eller ber om, hjälp så utgår man från att vederbörande har goda avsikter.”

Ja, tilliten lägger grunden till ett fint civilsamhälle där människor finns för varandra med empati och generositet och där vi kan gå med axlarna neddragna och garden sänkt.

Hög tillit till medmänniskor har också varit en av Sveriges unika egenskaper som land, enligt World Value Surveys mätningar.

”Länder med hög tillit har i regel en stabil demokrati, stark ekonomi, god folkhälsa, låg korruption, låg brottslighet samt en hög nivå av jämlikhet och jämställdhet.”, sammanfattade Forskning och Framsteg för några år sedan (4/9 -14).

Tyvärr minskar tilliten i Sverige. Enligt SOM-institutet är den särskilt låg bland unga, lågutbildade, arbetare och invandrare från länder utanför Norden (Forskning och Framsteg 26/6 -18). Ekonomiska klyftor pekas ut som tillitssänkare, och dessvärre har är skillnaden mellan högutbildade, etablerade svenskfödda och lågutbildade nyanlända oroväckande stor.

Svaret på den problematiken borde vara att ställa högre krav på att arbetslösa pluggar om får bidrag, men dessvärre har vänstern i stället fokus på offertänkande och omfördelning, vilket späder på känslan av orättvis ojämlikhet och minskar pressen att ta eget ansvar. En mycket farlig kombination som får svåra konsekvenser.

En annan aspekt av tillit är vetskapen om att de lagar som stiftas gäller lika för alla, och att den som bryter mot dem får ett straff. Men om kriminella straffas kan man fråga sig. Polisen tvingas lägga ärenden på hög, straffen är låga, domstolar sänker straff på grund av förmildrande omständigheter och flera tusen personer med utvisningsbeslut är kvar i Sverige eftersom det inte går att verkställa tvångsutvisningar. Detta skapar självklart en oro hos många, för vad är våra lagar värda om om brottslingar får gå fria?

Den 20-åring som körde ihjäl en man på en vansinnesfärd häromdagen hade en lång kriminell karriär bakom sig, skrev Fredrik Sjöshult på Expressen, som lyfte att han tack vare rabatt för sin ålder sluppit långa fängelsestraff. ”Om han inte fått kraftig straffrabatt i senaste domen hade han fortfarande suttit i fängelse” (16/1).

Hur många av de falska poliser som gett sig på äldre på sistone som har varit svagstraffade tidigare vet vi inte. Inte heller vet vi med säkerhet att de kommer att kunna gripas och bestraffas; tyvärr finns skäl att vara negativ.

Annons

Politikerna måste skyndsamt finna hållbara lösningar, genom till exempel straffskärpningar och mer effektiv kriminalvård, ungdomsvård och socialtjänst. Det behövs även mer pengar till polisen samt möjlighet att vittna anonymt.

Om det inte börjar fungera bättre kommer färre att våga öppna dörren eller med ett varmt leende hjälpa en främling. Det är en verklighet som få vill leva i. Det är en kyla som kommer att kännas in i märgen.

.

.

Läs mer

Dotterns artikel

Ledare: RIP tillit

I en tidigare version stod det att det var kvinnans son som hade skrivit artikeln. Det var alltså dottern, vars namn är Chris.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons