Annons

Vi ska självklart vara snåljåpar i EU

Varför ska svenska skattebetalare villkorslöst stötta länder som har misskött sina ekonomier? Det är inte bra för sammanhållningen i EU om vissa ska leva på andra.
Ledare • Publicerad 25 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Kay Nietfeld

Nyligen lanserade Tyskland och Frankrike ett förslag om att EU-länderna skulle låna pengar gemensamt för att kunna ge bidrag till dem som har drabbats hårt av coronakrisen.

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark har i stället föreslagit att länder som Italien, Spanien och Frankrike ska få låna pengar, men det passar tydligen inte. Pengar rätt i handen ska det vara. Villkorslöst.

Annons

Det talas högtravande om solidaritet, men känns mest som utnyttjande.

Vi som har skött våra finanser och har låg statsskuld har faktiskt ingen moralisk skyldighet att rädda länder som under flera år har misskött sina ekonomier.

EU-kommissionen har under åren prickat Italien, Spanien och Frankrike för att de brutit mot eurozonens budgetregler. Länderna uppmanades i höstas att ta itu med statsskulder på 135, 96 och 98 procent av BNP – jämfört med Sveriges 35 – och med budgetunderskott på minus 1,6, 2,8 och 3,0 – jämfört med Sveriges plus 0,5.

Men ändå har länderna inte dragit åt svångremmen. Italien införde i budgeten 2019 generösare pensionsregler, betydligt generösare än vad Sverige har. Frankrike planerade för budgetunderskott på grund av sänkta skatter. Är det då rimligt att vi här ska betala för dem? Svaret borde vara nej.

Pengarna som länderna vill ha i bidrag kommer faktiskt från vanliga svenskar som går till jobbet. De dras från folks löner och det ska man alltid, alltid, alltid visa respekt för. Om vi har sparat på reformer och betalat skyhöga skatter ska vi väl sen inte tvingas rycka in för att rädda dem som inte har haft samma ordning och reda.

Jag är medveten om att Sverige är beroende av att EU-samarbetet funkar. 59 procent av vår export går till EU-länder, och den fria marknaden betyder mycket för jobben och välfärden. Men vi ska för den sakens skull inte gå med på precis allt.

På lång sikt är det inte bra för sammanhållningen att vissa kan leva på andra. Det kan tvärtom skapa konflikter och spänningar. Börjar man snacka om att rika ska stötta fattiga finns till slut ingen ände för allt som vi ska stå för...

Det är ett mysterium att Tyskland har gått Frankrike till mötes i den här frågan. Vi vet att Emmauel Macron vill ta EU i federalistisk riktning, med överstatlighet, minimilöner och högre medlemsavgifter. Men Merkel har hittills stått för sunt förnuft. Kanske vill hon skaffa vänner inför Tysklands kommande ordförandeskap. Kanske bryr hon sig inte eftersom hon är på väg bort från politiken. Oavsett vilket bör de båda ländernas förslag får ett NEJ och Sveriges linje vinna på mötet i veckan.

Vi ska inte låta oss styras av dem som hånar oss och kallar oss snåljåpar. Att snåla med enskilda människors pengar är bra. För en gångs skull håller jag med Magdalena Andersson (S) som drive en budgetrestriktiv linje och har sagt: ”Jag brukar jag säga att jag är snålast i EU. ”

Bravo. Det finns inget gott i att skänka bort andras inkomster.

Annons

.

.

Läs mer:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons