1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Alexandra Rapaport: ”Vaknar upp i kaos”

Alexandra Rapaport är tillbaka i rollen som Sonja Ek i "Gåsmamman". En ny dramatisk och våldsam säsong stundar och för huvudrollsinnehavaren var inspelningarna påfrestande. ”Jag blev väldigt gripen”, säger hon.
Alexandra Rapaport är aktuell med den fjärde säsongen av ”Gåsmamman”, där hon spelar huvudpersonen Sonja Ek.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Förra säsongen av kriminaldramat "Gåsmamman" slutade med att huvudpersonen Sonja Ek blev skjuten utanför familjens bostad. När den fjärde säsongen tar vid vaknar hon upp efter att ha hållits nedsövd på sjukhus i sex månader. Men det är inte vila och återhämtning som väntar efter sjukhusvistelsen.

– Hon har ju ett pris på sitt huvud och har missat ett halvår av sitt liv. Hon vaknar upp i kaos, fast det tar ett tag innan det drar i gång, säger Alexandra Rapaport, som förutom att spela huvudrollen också är medproducent.

Alexandra Rapaport beskriver den nya säsongen som mer dramatisk och mer brutal än tidigare, vilket gjorde rollgestaltningen ännu mer krävande, även utanför inspelningarna.

– Det är en person som försvinner ur serien och det var väldigt jobbigt. Jag blev väldigt gripen av det och hade liksom svårt att skärpa mig efter tagning, vilket är ganska ovanligt. Jag brukar kunna slå av och på ganska lätt.

Alexandra Rapaport är även aktuell med Viaplay-serien "Heder", där hon också både har en roll och är medproducent. Nyligen blev det klart att serien får en andra säsong, men då arbetet inför den är i ett inledande skede kan hon inte berätta något om innehållet.

– Det är mycket att ta hand om, vad vi vill berätta och hur. Vi är mitt i det arbetet kan man säga. Nu kliver Eva Röse på som exekutiv producent också, det känns jättekul.

"Heder", som kretsar kring en advokatbyrå som står på utsatta kvinnors sida, är också på god väg att nå en internationell marknad.

– Det finns ett starkt intresse från flera länder att göra en remake på serien och det känns också kul för det betyder på något sätt att idén håller och då blir man stolt.

Det har gått nästan exakt två år sedan metoo blossade upp. Alexandra Rapaport, som var drivande i skådespelaruppropet #tystnadtagning, märker av en tydlig förändring i film- och teaterbranschen. Men det har också varit en omställning, berättar hon, att inse att det går att sätta andra gränser efter metoo.

– Det klart att det alltid kan bli bättre, men man vet att man har en struktur i ryggen som fungerar och som skyddar en. Man behöver inte känna skuld, tidigare har man känt sig krånglig om man lyfter de här problemen. Det är ett annat tänk i dag.

Hon upplever överlag att film och teaterbranschen har blivit mer insiktsfull och lyhörd under dessa två år.

– När det uppstår någonting möts man av ett lyssnande och av en förståelse och något slags handlingsberedskap. Man kan också ställa handlingskrav på ett annat sätt tycker jag.

Säsong fyra av "Gåsmamman" har premiär på C More den 7 november och sänds senare även i TV4.

Fakta:

Alexandra Rapaport

Född: 26 december 1971 i Stockholm.
Karriär i urval: Fick sitt publika genombrott 1999 med rollen som Tsatsikis mamma Tina i "Tsatsiki, morsan och polisen".
2012 spelade hon mot Mads Mikkelsen i Thomas Vinterbergs "Jakten", som nominerades till en Guldpalm på filmfestivalen i Cannes.
De senaste åren har gjort rollen som Nora Linde i "Morden i Sandhamn".
2017 vann hon Kristallen för årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion för rollen som Sonja Ek i "Gåsmamman".
Som teaterskådespelare tillhör hon Dramatens fasta ensemble där hon sedan 2003 har medverkat i en rad uppsättningar.
Aktuell med: Den fjärde säsongen av "Gåsmamman". Parallellt med det arbetar hon med Viaplay-serien "Heder" vars andra säsong väntas få premiär våren 2021.
”Gåsmamman” säsong fyra får premiär på C More den 7 november och i TV4 längre fram.
Foto: Pär Bäckstrand/Cmore/TV4

Fakta:

”Gåsmamman”

I centrum står Sonja Ek (Alexandra Rapaport), en trebarnsmamma som lever ett bekymmersfritt liv med sin familj tills tillvaron förändras kraftigt och Sonja tvingas in i den kriminella världen.
I säsong fyra kämpar Sonja för att komma tillbaka till ett vanligt liv efter att ha blivit skjuten. Samtidigt har hon ett pris på sitt huvud och personer i hennes närhet svävar i fara.
Utöver Alexandra Rapaport syns i rollerna bland andra Christian Svensson, Anja Lundqvist, Shebly Niavarani och Anastasios Soulis.
Den fjärde säsongen får premiär den 7 november och sänds i TV4 och på C More.