"Falkenberg forever" vill hylla småstaden

I "Falkenberg forever" bor huvudpersonen Maria, 28 år gammal, fortfarande kvar hemma. Skaparen Johanna Runevad är rädd att hon kommer att anklagas för att driva med småstaden – när det är tvärtom.
”Falkenberg forever” har premiär i SVT 30 mars.
Foto: SVT

– Jag vill ställa mig på småstadsbornas sida och visa hur härligt – men också tråkigt– det kan vara, säger Johanna Runevad.

Själv flyttade Runevad från Falkenberg direkt efter gymnasiet. Kosan styrdes mot Danmark och Köpenhamn, en stad hon nu nyligen lämnat för ett nytt liv i Stockholm.

– Efter att jag hade flyttat så kände jag mig så cool varje gång jag kom hem. Jag undrade över de som var kvar– varför flyttade de inte? Men sedan blev man vuxen och fick barn och då insåg jag att det är ju alla i Falkenberg som har hittat lyckan i livet, säger hon.

I Köpenhamn jobbade hon i tv-branschen, bland annat som projektledare. För två år sedan började hon skriva på ett eget manus med hemstaden och hemvändarproblematiken i fokus. Hon hörde av sig till SVT som nappade och i somras spelades åtta tjugominutersavsnitt av "Falkenberg forever" in under sex veckor.

– Jag ville undersöka det härliga med att bo i småstaden, utan att driva med det. Det är svårt för en hemvändare att ställa frågan "Bor du kvar?" till någon utan att den direkt känner att den måste försvara sitt beslut. Maria är ju extrem som bor kvar hemma, men det vore tråkigt att se en serie med en helt vanlig huvudperson, säger Johanna Runevad.

Att själv gå in och axla huvudrollen utan någon skådespelarerfarenhet beskriver hon som ett "aggressivt" drag. Flera skådespelare provspelade för rollen, men ingen matchade den bild Johanna Runevad hade i huvudet när hon skrev manus.

– Maria hade för många drag av mig själv som 17–18-åring. Att hon bor hemma är baserat på en verklig person, som tyckte det var härligt att slippa städa, diska och betala hyra. Hans mamma tyckte bara det var mysigt och han ursäktade sig aldrig som Maria gör i serien. Det är ju ovanligt, men varför se ned på någon som har det gött?

Marias mamma i serien spelas av komikern Annika Andersson, som är bosatt i Falkenberg. I övrigt saknar serien i stort välkända namn.

– Det var inte viktigt för mig att rollerna skulle spelas av kända ansikten just för att de var kända. Och jag själv är helt okänd och spelar huvudrollen. Det var en ynnest att få välja folk med förankring i Falkenberg och övriga västkusten, men egentligen kunde serien ha utspelat sig var som helst. Jag hoppas att småstadsbor överallt känner igen sig.

"Falkenberg forever" har premiär i SVT måndag 30 mars klockan 22.00, alla avsnitt läggs ut på SVT Play samma dag.

Johanna Runevad och Annika Andersson spelar dotter och mor.
Foto: Bo Håkansson/SVT

Fakta:

”Falkenberg forever”

Tv-serie i åtta avsnitt om 28-åriga Maria som fortfarande bor hemma hos sin mamma i Falkenberg. Maria jobbar som lärarvikarie på sin gamla gymnasieskola och har kvar sitt kompisgäng från gymnasiet. Johanna Runevad har skrivit manus, regisserar och spelar själv huvudrollen. Annika Andersson spelar hennes mamma och Victor Ramos expojkvännen Jonathan som kommer hem över sommaren för sin mormors begravning. Serien är inspelad i och omkring Falkenberg.

Läs mer

Sport

Andra raka segern för IFK i bottenstriden

Efter första vinsten på sju matcher senast verkar det ha lossnat för IFK Kristianstad i division 1.

Sport

Setkovs ersättare klar – poängstark back klar för KIK

Kristianstads IK har jagat en ersättare till Malte Setkov.

Sport

Utsågs till årets spelare – klar för division 1-satsning

Målvakten och Kristianstadsbon Adam Larsson, med förflutet i Mjällby, Bromölla, IFK Hässleholm och senast Hässleholms IF, är klar för en division 1-satsning med Helsingborgsklubben Eskilsminne IF.

Sport

Domarna i skottgluggen när KIK föll mot Timrå

Kristianstads IK förlorade med 1–2 borta mot topplaget Timrå IK.

Sport

Riley Bourbonnais – där har ni KIK:s frälsare

Precis före nedsläpp mot Södertälje SK släppte Kristianstads IK namnet på sin nyårsbomb.