"Falkenberg forever" vill hylla småstaden

I "Falkenberg forever" bor huvudpersonen Maria, 28 år gammal, fortfarande kvar hemma. Skaparen Johanna Runevad är rädd att hon kommer att anklagas för att driva med småstaden – när det är tvärtom.
”Falkenberg forever” har premiär i SVT 30 mars.
Foto: SVT

– Jag vill ställa mig på småstadsbornas sida och visa hur härligt – men också tråkigt– det kan vara, säger Johanna Runevad.

Själv flyttade Runevad från Falkenberg direkt efter gymnasiet. Kosan styrdes mot Danmark och Köpenhamn, en stad hon nu nyligen lämnat för ett nytt liv i Stockholm.

– Efter att jag hade flyttat så kände jag mig så cool varje gång jag kom hem. Jag undrade över de som var kvar– varför flyttade de inte? Men sedan blev man vuxen och fick barn och då insåg jag att det är ju alla i Falkenberg som har hittat lyckan i livet, säger hon.

I Köpenhamn jobbade hon i tv-branschen, bland annat som projektledare. För två år sedan började hon skriva på ett eget manus med hemstaden och hemvändarproblematiken i fokus. Hon hörde av sig till SVT som nappade och i somras spelades åtta tjugominutersavsnitt av "Falkenberg forever" in under sex veckor.

– Jag ville undersöka det härliga med att bo i småstaden, utan att driva med det. Det är svårt för en hemvändare att ställa frågan "Bor du kvar?" till någon utan att den direkt känner att den måste försvara sitt beslut. Maria är ju extrem som bor kvar hemma, men det vore tråkigt att se en serie med en helt vanlig huvudperson, säger Johanna Runevad.

Att själv gå in och axla huvudrollen utan någon skådespelarerfarenhet beskriver hon som ett "aggressivt" drag. Flera skådespelare provspelade för rollen, men ingen matchade den bild Johanna Runevad hade i huvudet när hon skrev manus.

– Maria hade för många drag av mig själv som 17–18-åring. Att hon bor hemma är baserat på en verklig person, som tyckte det var härligt att slippa städa, diska och betala hyra. Hans mamma tyckte bara det var mysigt och han ursäktade sig aldrig som Maria gör i serien. Det är ju ovanligt, men varför se ned på någon som har det gött?

Marias mamma i serien spelas av komikern Annika Andersson, som är bosatt i Falkenberg. I övrigt saknar serien i stort välkända namn.

– Det var inte viktigt för mig att rollerna skulle spelas av kända ansikten just för att de var kända. Och jag själv är helt okänd och spelar huvudrollen. Det var en ynnest att få välja folk med förankring i Falkenberg och övriga västkusten, men egentligen kunde serien ha utspelat sig var som helst. Jag hoppas att småstadsbor överallt känner igen sig.

"Falkenberg forever" har premiär i SVT måndag 30 mars klockan 22.00, alla avsnitt läggs ut på SVT Play samma dag.

Johanna Runevad och Annika Andersson spelar dotter och mor.
Foto: Bo Håkansson/SVT

Fakta:

”Falkenberg forever”

Tv-serie i åtta avsnitt om 28-åriga Maria som fortfarande bor hemma hos sin mamma i Falkenberg. Maria jobbar som lärarvikarie på sin gamla gymnasieskola och har kvar sitt kompisgäng från gymnasiet. Johanna Runevad har skrivit manus, regisserar och spelar själv huvudrollen. Annika Andersson spelar hennes mamma och Victor Ramos expojkvännen Jonathan som kommer hem över sommaren för sin mormors begravning. Serien är inspelad i och omkring Falkenberg.

Läs mer

Sport

Efter turbulenta veckan – från 27 till 7 träningsmatcher

I onsdags valde Skånes FF att ställa in alla fotbollsmatcher – även träningsmatcher.

Sport

Bildspel: Så firade Vinslövs HK seriesegern i Nolhagahallen

Bladetsporten tog rygg på Vinslövs HK när de firade seriesegern i division 1 Södra.

Sport

Mr KBK har inte arrangerat sin sista boxningsgala

Terry Laitala är så väl finsk som svensk mästare i boxning. Han har suttit i styrelsen i Svenska Boxningsförbundet men framför allt är han Mr KBK (Kristianstads Boxningklubb).

Sport

Klemmedsson 45:a i mästerskapsdebuten

Viktor Klemmedsson, Christianstads Skyttesällskap, inledde sin mästerskapsdebut med att sluta 45:a i den individuella tävlingen.

Sport

Wegner slog till med pallplats i Europatour-tävling

I helgen avgjordes den fjärde deltävlingen i årets Europa Tour i Tilburg, Holland. Flera svenska deltagare var på plats och bäst gick det för BK Femtionians Cajsa Wegner.

Handbolls-EM 2020

”Jag är fortfarande ingen stjärna på riktigt”

Valter Chrintz om drömdebuten och uppståndelsen på sociala medier.