Henok Achido skriver svart historia i Sverige

Han var länge svensk hiphops bäst bevarade hemlighet. Men brutal ärlighet, ett avslappnat flow och en snuskig humor blev Henok Achidos recept för kritikersuccé.
"Att rappa är en av de mest naturliga grejerna för mig. Ord, musik, melodi. Det är ingen vetenskap, bara ren känsla", säger Henok Achido.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I början av sommaren släpptes "Bror utan sol (bland ljus och stearin)". Albumet verkade komma från ingenstans, men Henok Achido mottogs av en massiv hyllningskör. Något han själv känner sig förtjänt av efter en två år lång inspelningsprocess.

– Jag har aldrig älskat musik så mycket som jag gör nu. Speciellt när jag är vuxen också. Det finns ingen vuxen rappare som yngre eller äldre lyssnar på. Vi är vana vid artisterna vi har här och jag har inget emot dem, det är bara det att jag gör det ganska mycket bättre, säger Henok Achido, 37.

Perioden innan han tog tag i skivan beskriver Achido som att "vara fast i mina tankars ingenmansland" men säger att han slutat ha hemligheter för sig själv, vilket har varit nyckeln till att hitta rätt musikaliskt. Nu vill han att "folk ska se på när jag skriver svart historia i Sverige".

Men han är samtidigt ingen färsking. Redan 2001 debuterade han med en vers på Fattarus hit "Mina hundar" och han har släppt en skiva på engelska (debutalbumet ”Almaz charming child” 2009) och en EP ("Känslor och känsla" 2014). Ändå var Achido nästintill "helt jävla okänd" (som en röst på den nya skivans intro säger) innan sommaren 2019.

Förmodligen för att Achido alltid hållit sig på en egen kant av den svenska musikbranschen och inte varit rädd för att trampa folk på tårna. Som när han dissade Adam Tensta och kollektivet RMH på låten "Antitalang" 2016. På nya låten "Ingen baba till min style" rappar Achido "ärligt talat, ni rappers är boring, ni låter alla som om ni flätar Lorentz".

TT: Vad menar du med den raden?

– Det är en rolig line. Jag tycker det är tråkigt när folk är för mycket "dickriders". Han blev bara personen som jag nämnde. Det sjuka är att jag tror mer på folk än vad de tror på sig själva. De tror inte att de kan göra saker utan någon annans co-sign eller någon annans vers. Bara gör det själv! Jag vet att jag inte alltid är omtyckt av de andra rapparna men de älskar ändå det jag gör, och jag vet att jag behövs väldigt mycket. Jag skulle inte ha en massa åsikter om jag inte kunde backa upp det med musik.

"Jag har aldrig vart förtjust i hamsterhjulet, jag respekterar folk som är det, det är bara det att jag är en person som måste leva efter mina drömmar för att jag har en chans att göra det", säger Henok Achido.
Foto: Pontus Lundahl/TT

"Bror utan sol" innehåller kreativa sexskildringar och hittiga partylåtar men de mer personliga och djupsinniga texterna har fått starkast reaktioner. I självbiografiska "Pappas tårar" beskriver Achido hur hans mamma blev tvångsgift, men till slut slog sig fri och lämnade pappan. "Jag ser min mamma gråta min pappas tårar, det är såna saker som jag inte kan förlåta", rappar han.

TT: Det måste ha varit en svår text att skriva.

– Ja. Jag tvekade även efter att jag hade spelat in den. Jag kommer inte från en sån kultur, vi pratar inte om såna saker. Detta är någonting som har legat och bubblat i mig hela mitt liv. Det är roten till vem jag är. Det är viktigt att vara "real", speciellt i ett fantasi la-la-land som vi lever lite i här i Sverige. Det händer en massa riktiga saker här men folk är måna om att jaga ideal och ljuga för sig själva för att uppnå ett visst mål. Om jag ska uppnå ett mål vill jag göra det genom att vara real mot mig själv först och främst.

Många av texterna på skivan beskriver tillfälliga relationer och Achidos ambivalens till kärlek och förhållanden, som där han rappar "bäst att du älskar mig väl nu, så länge jag är här".

– Jag älskar förhållanden och allt som kommer med det också, det är därför jag gör mycket musik om det. Jag skäms inte över att jag har issues med vissa saker. Jag mår bra av att säga som det är, även om "det här får du inte säga för att du är man". Nej, du ska säga det för att du är man, det är nästan din skyldighet.

TT: Vad är det man inte får säga?

– Berätta om sina känslor och visa sig sårbar på det sättet. Folk tror på riktigt fortfarande att det är en svaghet. Det är ett kärnvapen för mig, det går inte att fucka med det. (TT)

Fakta:

Henok Achido

Född: 1982
Uppväxt: Kom till Sverige som flykting från Eritrea när han var tre år gammal. Växte upp i Kristianstad tills han var 18 då han flyttade till Stockholm där han alltid bott söder om stan.
Familj: Mamma, bror, brorsdotter, morbror, moster och kusiner. "Vi är tio kusiner, eller nej vi är fan mer, vi är så många att jag tappat det".
Aktuell: med skivan "Bror utan sol (bland rök och stearin)", producerad av Fabian Berglund, och spelar på Way Out West i augusti.

Läs mer

Kristianstad

Kommunledningen nobbar ABK:s Strand-fest

”Att bjuda in hela världen är kanske inte så vanligt i sådana här sammanhang”.

Kristianstad

Skånes resenärer bidrog till miljardmålet

Resultatet för regionen är klart. Skånetrafiken gick 110 miljoner bättre än väntat.

Ledare

Carolin Dahlman: Betala din fest själv, snåljåp!

Offentliganställda chefer som tjänar över 100 000 i månaden kan bekosta sina egna födelsedagskalas. Det borde de och politikerna förstå och respektera.

Kristianstad

ABK firar vd med annonser och mingel: ”Detta är småpotatis”

Ordföranden: Detta är småpotatis. Jag skulle kunna betala det själv om det var så.

Kristianstad

Man i 65-årsåldern rånad av fyra gärningsmän – ”utsatt för våld”

Ett stort antal poliser letar efter rånarna.

Sport

Duljan målskytt när Sverige vann i Indien

Kristianstads DFF:s Evelina Duljan spelade från start och gjorde ett mål när Sveriges F16-landslag vann finalen i trenationsturneringen i Indien.