Kärlek i klimatförändringens tid

Miyazaki-arvtagaren Makoto Shinkai tar sig an vädret i sin nya regntunga historia. Det blir en fin och rörande film som återknyter till flera teman från succén "Your name".
Hina upptäcker att hon är en så kallad solflicka, som kan manipulera vädret i ”Weathering with you”.
Foto: Triart film

Det regnar i Tokyo. Verkligen öser ned. Dag ut och dag in, vecka ut och vecka in. Hodaka har rymt hemifrån och kommit till den stora, glittrande, dyra och blöta staden för att starta ett nytt liv. I ”Weathering with you” får vi följa honom när han stöter på nya vänner och fiender. En viktig bekantskap är den unga Hina, som visar sig vara en så kallad solflicka. Hon bor ensam med sin lillebror och är liksom Hodaka i behov av pengar.

Tillsammans skapar de en hemsida dit folk som behöver några timmars solsken kan vända sig. Hinas magiska krafter räcker nämligen till för att få molnen att skingra sig för en stund och låta solen värma upp en bröllopsceremoni eller möjliggöra ett fyrverkeri.

Precis som i "Your name” (2016) pågår tonårsproblematik sida vid sida med övernaturligheter och annalkande apokalyps. Den här gången är det vädret – eller egentligen klimatet – som står i fokus. Med i handlingen finns också en mycket olycksbådande pistol.

Makoto Shinkai är en mästare i både det stora och det lilla. Nudelpaketen frasar och små droppformade fiskar regnar från himlen med stor detaljrikedom. I hans filmer skildras svettig tafatthet nästan lika svindlande som en resa genom en hemlig portal till världen ovan molnen.

Klassisk animé betyder stiliserade ansikten och stora känslosamma ögon. Resten av animationen är mycket vacker, aldrig har väl solsken tecknats med sådan noggrannhet. När solens strålar väl tittar fram känner man verkligen vemodet och saknaden, det nästan värmer mot huden.

"Weathering with you" är inte lika helgjuten som den fantastiska "Your name", som spelar i en helt egen, klurig och älskvärd liga. Den här filmen är lite för splittrad och långdragen men trots sina brister är det här förmodligen den bästa ungdomsfilmen om kärlek och att växa upp i just den här problemtyngda tiden som går att se i vår.

kbkbkbkbkb

Film

Weathering with you
Genre: Animerat drama
Premiär: 21 februari 2020
Medverkande: Kotaro Daigo, Nana Mori med flera
Regi: Makoto Shinkai
Speltid: 1 timme 54 minuter
Åldersgräns: 11 år

Läs mer

Sport

Skåneboll: Alla fotbollsmatcher ska ställas in

Seriestarten skjuts upp och ett 20-tal lokala träningsmatcher berörs.

Sport

Återtåget framme: Vinslövs HK är klart för allsvenskan

Succétränaren Pelle Käll åkte in i duschen.

Sport

IFK och KIK slåss om fansen – så påverkas publiksiffrorna

Stans båda storlag spelar samtidigt igen. Siffrorna som visar hur publiksnittet påverkas.

Sport

Gath ryter till efter KIK:s magplask: ”Minst 15 man behöver höja sig”

Efter blåsningen: ”Det här var på gränsen vad jag orkade med faktiskt”.

Sport

Albin Stureson utmanar världseliten

Albin Stureson, Kristianstad Kartingklubb, vann allt som gick att vinna på hemmaplan under 2019.

Fotbollsbloggen

Vinnarna presenterade – här är de som var bäst 2019

För elfte året i rad har Kristianstadsbladets Fotbollsblogg, med god hjälp av läsarna, utsett traktens bästa spelare, ledare och domare. Vinnarna avslöjades och prisades under måndagen i samband med Alliansens finaldag.