Kul men mjäkigt rymdäventyr

"Samsam" är en historia om vänskap med både fantasifulla rymdmiljöer och kissa-i-sängen-monster. Men den blir inte så mycket mer än ett dussinbarnprogram.
Mega och Samsam blir bästa kompisar.
Foto: SF studios

Lille Samsam bor med sina superhjälteföräldrar på planeten Sam och har det ganska bra. Han har en pratande nallebjörn, ett eget rymdskepp och ett gäng med bussiga superhjältekompisar. Problemet är bara att han till skillnad från sina kompisar inte har utvecklat sin superkraft än. Hur ska han då kunna fajtas mot läbbiga rymdmonster?

En bit bort på planeten Mårs härskar den enväldige kung Marcel över sina undersåtar. Han hatar barn som skrattar och stojar och han smider lömska planer för att få tyst på grannplanetens ungar. Hans dotter Mega har dock ingen lust att ta över tronen och bli diktator som pappa – eller operasångerska som mamma. Hon vill gå i skola med barnen på Sam och bli en superhjälte som dem.

"Samsam" är en långfilmsvariant av det populära barnprogrammet med samma namn, och för den som inte har sett tv-serien är det här mycket knäpp premiss att ta in på en gång. Men i all sin kosmiska knasighet är det här egentligen en ganska enkel historia. Det handlar om sådant som att känna sig annorlunda och att försöka hitta sin plats i gänget. Om att inte leva upp till föräldrarnas förväntningar. Om att få en ny bästa kompis och försöka hålla ihop när vänskapen sätts på prov.

Men historien är lite mjäkig och får aldrig särskilt mycket schwung – trots synkroniserade dansnummer, svarta hål och interplanetariska jättemonster.

Hjältebarnen är lite väl äppelkindande. Dialogen mellan dem består mest av sådant där hurtfriskt barnprogramshojtande. "Kom igen nu allihopa, vi åker i rutschkanan, woohoo, hihi, haha!" Det blir påfrestande efter ett tag – i alla fall för oss som har hunnit fylla fem.

Men den koleriske kung Marcel är en hyfsad bov och det finns några spännande bifigurer. Några scener är roliga och originella. Som när kung Marcel skickar kissa-i-sängen-monster för att sabba för barnen. Och visuellt är "Samsam" rätt spännande. Sättet man blandar plastiga rymdfigurer med fantasifulla miljöer och stiliserade bakgrunder som för tankarna till tecknat från 70-talet är kul.

Men behållningen blir ändå att se ett i raden av alla dubbade dussinbarnprogram på SVT Barn en tisdagskväll.

kbkbkbkbkb

Film

"Samsam"
Genre: Animerad familjefilm
Svenska röster: Zion Stadell, Melina Lindskog Pascalidou, Jakob Stadell med flera
Regi: Tanguy de Kermel
Speltid: 1 timme, 2 minuter
Åldersgräns: Barntillåten

Läs mer

Sport

Efter turbulenta veckan – från 27 till 7 träningsmatcher

I onsdags valde Skånes FF att ställa in alla fotbollsmatcher – även träningsmatcher.

Sport

Moro bjöd på hattrick – nu väntar het gruppfinal

Oavgjort räcker på lördag efter mästarnas poängtapp.

Sport

Skladnichenko lär inte spela – KIK:s överklagan på villovägar

Kristianstads IK har överklagat avstängningen av Nikolai Skladnichenko till Riksidrottsnämnden.

Familj

När kändisarna själva får välja: Fotografen från Åhus

Per Jahnke är hobbyfotografen som lyckas fånga de stora stjärnorna. Hans ton och takt har gett honom tillträde till landets största scener.

Sport

Glimåkra i final i Göingecupen – reprisen kom av sig

Arrangörsföreningen Glimåkra IF är klart för final i Göingecupen efter två raka vinster i gruppspelet på Trollavallen.

Sport

Bladetsporten minns det lokala Idrottsåret 2019

Kommer du ihåg Årets...?