1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lasse Stefanz får del av krisstöd

Krisstödet till kulturen är till stora delar färdigfördelat – bland de som får summor över 100 000 kronor finns Kristianstadsbandet Lasse Stefanz. ”Det betyder hur mycket som helst”, säger Cattis Johansson på produktionsbolaget LS Tonart.
Olle Jönsson och Lasse Stefanz tar emot nära 600 000 kronor ur regeringens krispaket för kulturen.
Foto: Tommy Svensson

Kulturrådet har fått i uppgift att fördela 370 miljoner kronor från regeringens stödpaket till kulturen, och nu är den andra fördelningen på summor över 100 000 kronor klar.

Artisten och Youtube-profilen Anis Don Deminas företag beviljas 492 100 kronor och Little Jinders företag får 230 000 kronor ...

... medan Lasse Stefanz och LS Tonart kan räkna hem en stödsumma på 573 800 kronor,

– Vi är jätteglada för det här. Att våra band får igenom sina bidragsansökningar betyder hur mycket som helst, säger Cattis Johansson, producent på LS Tonart Nöjesproduktion.

Hon skrattar och fortsätter:

– Det tog tid att fylla i alla papper, ska du tro. Vi lämnade in ansökningarna med tio minuter kvar till deadline.

För Lasse Stefanz och andra LS-band – som Perikles, Martinez, Streaplers och Sounders – har stöd beviljats med motsvarande 70 procent av de sökta beloppen.

– Vi befinner oss i en period där allting står stilla. Man ska komma ihåg att många utgifter kvarstår även om killarna blivit permitterade, säger Cattis Johansson.

Hur tittar LS-Tonart framåt?

– Vi arbetar dagligen med att flytta runt och fram – från vår och sommar till tidig höst. Specifikt för Lasse Stefanz har vi öppnat upp för bokningsmöjligheter även under en planerad semester i oktober. I övrigt är deras kalender redan helt fulltecknad.

Vågar du tro att restriktionerna lättar redan i höst?

– Tja, det får i alla fall vara en förhoppning. Men ingen vet. Vi märker dagligen att många jobb trillar bort, och jag får anta att det fortsätter så ett tag framöver.

De aktörer som får mest stöd är Fotografiska i Stockholm och evenemangsbolaget Krall Entertainment AB. Båda tilldelas en summa på 10 miljoner kronor – vilket är det största beloppet en enskild aktör kan få. Nöjesproduktionsbolaget 2Entertain får 5 156 500 kronor.

Även Falkenbergsrevyn, Junibacken, Tom Tits, Rackstadmuseet, Backåkra, Liseberg, Teater Galeasen, Cirkus Brazil Jack, Jazzföreningen Nefertiti och Orphei Drängar finns med på listan.

"Det känns skönt att vara i mål med det här före midsommar som utlovats. Nu hoppas vi att stödet kan bidra till konstens och kulturens överlevnad under den här tuffa perioden. Alla de som har sökt och är berättigade till stöd kommer att få del av krispaketet", säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.

Men ännu är inte allting färdigutrett. Några dagar efter midsommar kommer det sista beslutet, med 32 ansökningar som krävde extra handläggningstid.

Hälften av de beviljade medlen går till musikområdet och drygt en fjärdedel till scenkonst. Resterande går till aktörer inom bild- och formområdet, museer, utställningsverksamhet, litteratur- och läsandeverksamhet samt konstområdesövergripande verksamheter.

Fakta:

Krisstödet till kulturen

Stödet omfattar evenemang i Sverige som riktar sig till allmänheten och har ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19, och som skulle ha hållits senast den 31 maj.
Enligt regeringens förordning kan Kulturrådet dela ut högst 75 procent av det sökta beloppet upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon kronor. En arrangör eller aktör kan som mest få tio miljoner kronor. Det går inte att få stöd för utebliven vinst.
Dagarna efter midsommar kommer det sista beslutet. 32 ansökningar som behöver extra handläggningstid bordlades vid fördelningen den 16 juni.
Ansökningarna som har kommit in till Kulturrådet motsvarar sammantaget 763 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som de 370 miljoner som finns att fördela.