Märklig film med fin musik

Den här filmen annonseras som en "feel-good-musikal". Men den har mer gemensamt med en surrealistisk feberdröm än med "Mamma Mia!".
Moa (Victoria Rönnfall) vill vara med i en talangjakt på tv i ”A music story”.
Foto: Triart film

När den medelålders musikern Anton Widebeck (Anders Widmark) ser sin karriär sakta ned till en katatonisk nivå fixar hans manager Alexander (Claes Malmberg) ett nytt jobb till honom som kapellmästare i tv-programmet "Väder vi minns". Vi kan pausa där lite. För just skildringen av det programmet känns så symptomatisk för hela filmen. Tänk er en sketch i en sketch, om ett "tokigt superkommersiellt tv-program" när kabel-tv kom och detta smärtsamma faktum blev föremål för satir, säg hos Galenskaparna eller Lorry eller något annat humorgäng i slutet av 1980-talet.

Någonstans känns den här filmen ett rop på hjälp från en konstnärsgeneration som har tröttnat på att fylla i ansökningar till kulturbidrag och som har varvats av yngre generationer så många gånger att de börjat fräsa ilsket över alla talangtävlingar i tv. Det går att sympatisera med det, förstås, men det blir svårt när filmen som helhet varken är särskilt rolig, spännande eller dramatisk.

Handlingen rymmer märkligt insprängda scener med kändisar som Ace Wilder och Adam Baptiste samt en biroll där Helen Sjöholm spelar hårt prövad hustru. Dessutom vill musikerns dotter Moa (Victoria Rönnfall) söka till tv-programmet "Syltpopidolerna". Pappa misstycker.

På ett skissartat sätt fortskrider filmen med tonlägen som skiftar från ICA-reklam till dagtidssåpa från 1990-talet. Stundtals känns "A music story" som en feberdröm där ingenting hänger ihop. Som när Jan Malmsjö (!) dyker upp och gör en parafras på sin onda präst i "Fanny och Alexander" (!) och vrider näsan av Claes Malmberg och mullrar "varför ljuger man, Alexander" (!).

Det ska sägas att soundtracket är starkt och fyllt av pärlor, som "Laughter after rain" och "Simple song", där den unga superbegåvade Victoria Rönnfall sjunger så det jublar i magen. Bidragen från de etablerade artisterna Ace Wilder, Vibafemba och Adam Baptiste känns som hitlåtar, liksom den fina "Gravity" med Helen Sjöholm. Själva filmatiseringen borde någon däremot ha satt stopp för.

kbkbkbkbkb

Film

Genre: Musikal
I rollerna: Anders Widmark, Helen Sjöholm, Claes Malmberg med flera
Regi: Anna Maria Joakimsdottir Hutri, Roger Westberg, Anders Widmark
Speltid: 1 timme 21 minuter
Åldersgräns: Barntillåten

Läs mer

Ledare

Ledare: Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Jourhavande reporter

Irene: ”Allt som inte går SD:s väg är väl partiskt?”

Ibland är det många som vill komma till tals, ibland är det nästan tyst i luren och mejlen gapar tom. Därför vill jag påminna om att det ibland kan bli fördröjning innan inläggen kommer med, men de är inte bortglömda för det.

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Sport

Bladetsporten minns det lokala Idrottsåret 2019

Kommer du ihåg Årets...?

Sport

Nyårsklassikern: Här är årets ”Lika som bär”

Mr Bean, ”Pennywise” och Boris Johnson – några av årets lokala sportprofiler.

Lista

Här är decenniets mest minnesvärda sporthändelser – plats 50–41

Folkfest, läktarbråk och straffdramatik.