McKee i livets vår

Rikt orkestrerad musik. En teatralisk röst. Maria McKee är tillbaka, med ett lika överraskande som krävande album.
Maria McKee.
Foto: Fire Records

”Show me heaven”, 1990, som ledmotiv till actionrullen ”Days of Thunder”. Inte säkert att många vet så mycket mer om Maria McKee ... men det finns en historia att berätta.

Om när McKee frontade Lone Justice, countrypunkpionjärer i Los Angeles vid mitten av 1980-talet. Och när hennes soloplattor i övergången till 90-talet visade vägen för nästa americanageneration.

Här är Maria McKee igen, med ”La vita nuova” – 13 (!) år efter senaste släppet (”Late December”), och väldigt mycket har hänt. Musikaliskt, och i livet. Albumtiteln: Översatt ”Livets vår” efter Dantes verk från 1293, och McKee markerar sin nystart i spåren av sorg och tvivel.

Hon har tagit sig vidare, flyttat till London, kommit ut som queer. Musiken vill uttrycka frihet, men verket står också under inflytande av (gissningsvis) tidig Bowie – och av de stora poeterna: Blake, Yeats, Keats.

Musiken är vacker, rikt orkestrerad och alltid med den teatraliska rösten längst fram i ljudbilden. ”La vita nuova” är en efterlängtad återkomst, som kräver tid och tålamod.

kbkbkbkbkb

Poetisk rock

Maria McKee
Titel: ”La vita nuova”
Skivbolag: Fire Records

Läs mer

Sport

Efter turbulenta veckan – från 27 till 7 träningsmatcher

I onsdags valde Skånes FF att ställa in alla fotbollsmatcher – även träningsmatcher.

Sport

Bildspel: Så firade Vinslövs HK seriesegern i Nolhagahallen

Bladetsporten tog rygg på Vinslövs HK när de firade seriesegern i division 1 Södra.

Sport

Mr KBK har inte arrangerat sin sista boxningsgala

Terry Laitala är så väl finsk som svensk mästare i boxning. Han har suttit i styrelsen i Svenska Boxningsförbundet men framför allt är han Mr KBK (Kristianstads Boxningklubb).

Sport

Klemmedsson 45:a i mästerskapsdebuten

Viktor Klemmedsson, Christianstads Skyttesällskap, inledde sin mästerskapsdebut med att sluta 45:a i den individuella tävlingen.

Sport

Wegner slog till med pallplats i Europatour-tävling

I helgen avgjordes den fjärde deltävlingen i årets Europa Tour i Tilburg, Holland. Flera svenska deltagare var på plats och bäst gick det för BK Femtionians Cajsa Wegner.

Handbolls-EM 2020

”Jag är fortfarande ingen stjärna på riktigt”

Valter Chrintz om drömdebuten och uppståndelsen på sociala medier.