Rörigt om Midway-slaget

Vad som borde ha blivit en härligt actionladdad historielektion om en viktig vändpunkt i andra världskriget blir i kaoskungen Roland Emmerichs händer tyvärr en stor popcornbesvikelse.
Piloten Dick Best (Ed Skrein) får en snabb pratstund med sin fru Anne (Mandy Moore) i krigsskildringen ”Midway”.
Foto: Noble entertainment

Man kan säga mycket om katastroffilmsmaestron Roland Emmerich. Hans moderna klassiker "Independence day", "Day after tomorrow", "2012" med flera kan till exempel beskyllas för att vara klichétyngda, USA-kramande och allmänt bombastiska.

Men aldrig, aldrig tråkiga. Tvärtom, med Emmerich vid rodret kan man oftast vara säker på att få sig en dos popcornvänlig underhållning som är värd hela biobiljetten. Men den här gången seglar han vilse bland andra världskrigskanonerna i Stilla havet.

"Midway" är en röra, där det ofattbart nog känns lite oklart vad som egentligen står på spel. Det är inte helt godkänt i en film som bygger på den sanna historien om hur USA provocerades in i andra världskriget efter den japanska attacken på den amerikanska flottbasen Pearl Harbour 1941.

Det snackas ideligen taktik och "vad som måste göras" i den efterföljande striden om herraväldet i Stilla havet, ändå sitter man mestadels som ett frågetecken.

Ett problem är att filmen följer alldeles för många hårda snubbar i uniform. Det är på ett sätt lite fint att Emmerich och company vill hedra de verkliga soldater – berömvärt nog både på den amerikanska och på den japanska sidan – som slogs i kriget.

Men det blir inte en särskilt bra film när alltför många öden ska pressas in i en handling som snabbt blir överfull och svår att engagera sig i. Det hjälper ju inte heller att alla repliker är plågsamt kantigt skrivna.

Självklart finns här några hyggliga och visuellt imponerande actionscener. Det amerikanska flygvapnet skickar sina bästa mannar att bomba japanska stridskepp och uppe i luften bjuds det på lite "Top gun"-inspirerad filmmagi. Speciellt när den djärvaste stridspiloten av dem alla, Dick Best (Ed Skrein), tar sig an den klassiska Emmerich-klichén "cowboy-hjälten" och attackerar fienden utan rädsla för sin egen säkerhet.

Slaget vid Midwayatollen var en viktig vändpunkt i kriget och det känns trist att Emmerich och resten av filmskaparna slarvar bort chansen att göra ett sevärt drama för en nutida publik. Nä, för den som är sugen på en galet spännande historielektion så rekommenderas istället Christopher Nolans strålande "Dunkirk".

kbkbkbkbkb

Film

Genre: Actiondrama
I rollerna: Woody Harrelson, Dennis Quaid, Patrick Wilson med flera
Regi: Roland Emmerich
Speltid: 2 timmar 18 minuter
Åldersgräns: 15 år

Läs mer

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Sport

Vranjes och Slovenien kvar i semifinalkampen

Sverige är borta från chansen att nå semifinal i handbolls-EM på hemmaplan, men den tidigare svenske storspelaren Ljubomir Vranjes kan fortfarande nå finalhelgen i Stockholm.

Sport

Briljant Näsby skrev historia: ”Förtjänade att vinna”

Turneringens mål var starten till semifinalskrällen

Sport

Skrällarnas kväll i Alliansen: Fjälkinge IF slog ut Nosaby IF

Nosaby IF har aldrig vunnit Alliansen.

Sport

Norge-aktuell och på titeljakt: ”Vi borde vara favoriter”

Kryddat KFC utmanar om guldet

Sport

Bladetsporten önskar God Jul med julklappar till alla som varit snälla

Vissa är kanske inte så snälla, men vi skickar dem med glimten i ögat. Vi på Bladetsporten önskar alla läsare en underbar jul.