Saltstänkt mästerverk

En konflikt mellan väderbitna fiskare och inflyttade storstadssnobbar skildras mästerligt med en handvevad gammal kamera, laddade bilder och saltstänk i ansiktet.
Edward Rowe spelar fiskaren Martin i ”Bait”.
Foto: Folkets bio

I en pittoresk kustby i Cornwall trängs den traditionella fiskerinäringen alltmer ut av turister och välbärgade sommargäster.

Den lokale sjöbusen Martin är stolt fiskare i rakt nedstigande led, men nu är han bokstavligen strandsatt, eftersom hans brorsa har kapitulerat inför nyordningen och använder familjens fiskebåt för att köra runt dumma turister. "Pappa vänder sig i graven", fnyser Martin och lägger ut sina nät på stranden för att fånga några ynka havsabborrar som han säljer till puben.

Deras pittoreska barndomshem vid hamnen har de dessutom tvingats sälja till en beskäftig storstadsfamilj som driver pensionat för hipsters i den gamla nätboden. Stämningen mellan ortsbefolkningen och utbölingarna bli allt kärvare och hotet om våld lurar under det lilla samhällets sömniga yta.

Först undrar man vad fan filmens regissör, manusförfattare, fotograf och klippare Mark Jenkin håller på med. Han har alltså spelat in hela rasket själv med en handvevad 16 millimeters kamera från 70-talet som bara låter honom filma några minuter åt gången. Klippen är snabba och de svartvita bilderna är korniga och raspiga. Allt ljud är pålagt i efterhand och följaktligen blir dialogen korthuggen och ganska styltig.

Det tar ett litet tag att vänja sig, för det är inte varje dag man ser film som är så här extremt handgjord nu för tiden.

Man skulle kunna tro att Jenkin har gjort så här svårt för sig själv utifrån något slags fetisch för gammaldags filmhantverk. Men snart sugs man in i handlingen, känner saltvattnet slå mot ansiktet och inser att filmskaparen har vevat fram ett eget litet filmuniversum i Cornwall, som inte liknar något annat.

Det bor existentiell poesi i de där snabba klippen. Varenda bild på väderbitna ansikten, fiskenät, humrar och pintglas med öl är förtätad och fylld med både mening och humor. I bland är de vardagliga som ett arbetarklassdrama. I bland mörka och suggestiva som en gammal lågbudgetskräckfilm. I bland korsklipps de som i ett avantgardistiskt filmmontage från Sovjetunionens första dagar.

Det är som att själva filmen har spolats upp med tidvattnet på en av de grusiga stränder där den utspelas.

kbkbkbkbkb

Film

Bait
Genre: Drama
I rollerna: Edward Rowe, Simon Sheperd, Mary Woodvine med flera
Regi: Mark Jenkin
Speltid: 1 timme 19 minuter
Åldersgräns: 11 år

Läs mer

Sport

Efter turbulenta veckan – från 27 till 7 träningsmatcher

I onsdags valde Skånes FF att ställa in alla fotbollsmatcher – även träningsmatcher.

Sport

Bildspel: Så firade Vinslövs HK seriesegern i Nolhagahallen

Bladetsporten tog rygg på Vinslövs HK när de firade seriesegern i division 1 Södra.

Sport

Mr KBK har inte arrangerat sin sista boxningsgala

Terry Laitala är så väl finsk som svensk mästare i boxning. Han har suttit i styrelsen i Svenska Boxningsförbundet men framför allt är han Mr KBK (Kristianstads Boxningklubb).

Sport

Klemmedsson 45:a i mästerskapsdebuten

Viktor Klemmedsson, Christianstads Skyttesällskap, inledde sin mästerskapsdebut med att sluta 45:a i den individuella tävlingen.

Sport

Wegner slog till med pallplats i Europatour-tävling

I helgen avgjordes den fjärde deltävlingen i årets Europa Tour i Tilburg, Holland. Flera svenska deltagare var på plats och bäst gick det för BK Femtionians Cajsa Wegner.

Handbolls-EM 2020

”Jag är fortfarande ingen stjärna på riktigt”

Valter Chrintz om drömdebuten och uppståndelsen på sociala medier.