Skrämmande tv-serie om ebolaepidemin

Sällan har en tv-serie varit så skrämmande aktuell. Bara det senaste utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa har krävt runt 2 000 personers liv. Nu visar National Geographic ”The hot zone”, en serie om hur det dödliga viruset uppstod.
Liam Cunningham är mest känd för sin roll som Ser Davos i "Game of thrones". Nu dyker han upp i tv-serien "The hot zone".
Foto: Evan Agostini

– Om ingenting görs är en världsomspännande pandemi oundviklig, säger Liam Cunningham till TT.

Om namnet känns igen, beror det på att Cunningham spelade Ser Davos i megasuccén ”Game of thrones”. I ”The hot zone” spelar han en forskare som motvilligt låter sig dras in i försöken att hitta ett botemedel. Julianna Margulies har huvudrollen som en forskare som 1989 försöker utröna varför aporna på ett laboratorium har börjat dö. Storyn bygger på boken ”The hot zone: a terrifying true story”, som skrevs av Richard Preston och publicerades 1994.

Det här var en roll som jag inte kunde tacka nej till. Det är ett så oerhört viktigt ämne, säger Cunningham på telefon från Los Angeles.

Den forskare Margulies spelar är baserad på en verklig person. Den rollfigur som Cunningham gestaltar är, säger han, en kombination av olika personer ur verkligheten.

På ett sätt representerar han den del av forskningsvärlden som inte har tagit det här på så stort allvar som de borde. Han har varit mentor till Nancy Jaac, som Julianna spelar, och han behövs för att driva berättelsen framåt. Han försöker göra rätt.

Cunningham säger att han under många år har följt händelseutvecklingen när det gällt hur ebola spridits och hur det på en del sätt påmint om aids-epidemin.

Vi ville påminna människor om att även om det då och då kan förefalla som om epidemin är stoppad, så är det inte så. I början av första avsnittet ser vi en man som har blivit smittad och dör, och det är oerhört chockerande och det är dramatiskt.

i, som förmedlare av den här berättelsen, vill få ut den till allmänheten. För vetenskapen vet vad som kan komma, och man skriker efter mer utrustning, mer personal, mer pengar för att kunna hålla denna fruktansvärda sjukdom stången. Vi har möjligheterna, men det känns ibland som om man inte bryr sig, eftersom det händer i små byar långt borta. Folk måste inse, att genom att hjälpa dem, hjälper vi oss själva.

Liam Cunningham har en känsla av att vetenskapen på den tid då "The hot zone" utspelas inte kunde ta till sig hur allvarligt läget var.

Och nu har vi ett nytt utbrott, lika allvarligt. Så även om vår story utspelas 1989 och det finns tillbakablickar till det sena 70-talet, så kunde det inte varit mer aktuellt än det tyvärr är i dag. Kom ihåg, att i dag är vi inte längre bort än en flygresa från där smittan finns och om den hamnar i en storstad så kommer det att bli oerhört svårt att hålla den stången. Vi måste ta det mer allvarligt än vi gör. (TT)

Fakta:

”The hot zone”

Amerikansk miniserie som visas på National Geographic.
Baserad på Richard Prestons bok. Manus har skrivits av bland andra James V Hart, Brian Peterson och Kelly Souders.
Regi: Michael Uppendahl.
I rollerna: Julianna Margulies, Noah Emmerich, Topher Grace, Liam Cunningham med flera.
Sänds: Med start den 22 september.

Läs mer

Ledare

Ledare: Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Jourhavande reporter

Irene: ”Allt som inte går SD:s väg är väl partiskt?”

Ibland är det många som vill komma till tals, ibland är det nästan tyst i luren och mejlen gapar tom. Därför vill jag påminna om att det ibland kan bli fördröjning innan inläggen kommer med, men de är inte bortglömda för det.

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Sport

Bladetsporten minns det lokala Idrottsåret 2019

Kommer du ihåg Årets...?

Sport

Nyårsklassikern: Här är årets ”Lika som bär”

Mr Bean, ”Pennywise” och Boris Johnson – några av årets lokala sportprofiler.

Lista

Här är decenniets mest minnesvärda sporthändelser – plats 50–41

Folkfest, läktarbråk och straffdramatik.