SVT gör Hall of Fame – till Melodifestivalen

Melodifestivalen får ett eget Hall of Fame. 48 låtar, personer eller företeelser väljs in och Andra chansen blir ett extra långt specialprogram för att hylla de invalda. ”För ett fan är det som julafton”, säger seniorproducenten Christer Björkman.
Christer Björkman berättar att kravet att bli invald är att ha gjort ett outplånligt intryck i det kollektiva tittarminnet, därför måste det ha gått tio år innan ett bidrag kan väljas in.
Foto: Jessica Gow/TT

Årets tävlande i Melodifestivalen kommer inte bara att konkurrera mot varandra om tittarnas uppmärksamhet – utan även mot gamla deltagare från 1958 och framåt. I år instiftas nämligen Melodifestivalens Hall of Fame, där 48 artister, låtar eller "företeelser" blir invalda under de fem första veckorna av musiktävlingen.

I varje deltävling presenteras tolv nya personer eller låtar. Firandet får sin final i Andra chansen, där all underhållning förutom tävlingsduellerna är tillägnade Hall of Fame. I och med detta blir Andra chansen 15 minuter längre än vanligt. De invalda får var sin statyett, formad som en stjärnspets.

– Vi gör det här för att vi tycker att det finns en oerhört lång och gedigen historia där så många artister, låtar och upphovsmän har gjort ett starkt och bestående intryck, säger Christer Björkman och fortsätter:

– På samma sätt som visskatten har de på något vis blivit allas egendom.

Men det är inte främst den musikaliska kvaliteten som bedöms, kravet är att de invalda på något sätt ska ha gjort "ett outplånligt intryck i det kollektiva tittarminnet". Därför måste det ha gått tio år innan ett bidrag kan väljas in.

– Det handlar inte om vem som är ens favorit, utan vad som består. Vad har gett mig ett minne jag inte kan bli av med? säger Christer Björkman.

De som väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame får en statyett formad som en stjärnspets.
Foto: Jessica Gow/TT

I framtiden vill de hitta en fysisk plats för Hall of Fame, men än så länge är varken finansiering eller byggnad klar.

– Det ska vara som ett museum där musiken och företeelserna ska stå i centrum och där man kan uppmuntras, förfasas eller underhållas, säger Christer Björkman.

Ska SVT äga och driva det fysiska Hall of Fame? Nja. Enligt Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare, är det mer realistiskt att SVT:s roll blir att vägleda hur utställningen ska utformas.

Efter 2020 kommer en jury att nominera 18 bidrag varje år, sedan får tittarna rösta på vilka sex som ska väljas in. De låtar som vinner Eurovision Song Contest blir automatiskt invalda i Hall of Fame, vilket innebär att bland andra Loreens "Euphoria", Måns Zelmerlöws "Heroes" och Abbas "Waterloo" redan är klara.

– Det ska bli hemskt kul att följa det här, det är ett roligt grepp, säger Christer Björkman. (TT)

Fakta:

Melodifestivalen Hall of Fame

48 artister, upphovsmän eller låtar som har gjort ett "outplånligt intryck i det kollektiva tittarminnet" väljs in under Melodifestivalens fyra deltävlingar 2020.
Andra chansen kommer till stora delar att vara tillägnad Hall of Fame, programmet blir även 15 minuter längre.
De låtar som vinner eller redan har vunnit Eurovision Song Contest blir automatiskt invalda.
I framtiden vill SVT hitta en fysisk plats för Hall of Fame.
Från och med nästa år kommer en jury att nominera 18 personer eller företeelser som har chans att bli invalda. Därefter får tittarna rösta, de sex som har fått flest röster blir invalda. (TT)

Läs mer

Jourhavande reporter

Irene: ”Allt som inte går SD:s väg är väl partiskt?”

Ibland är det många som vill komma till tals, ibland är det nästan tyst i luren och mejlen gapar tom. Därför vill jag påminna om att det ibland kan bli fördröjning innan inläggen kommer med, men de är inte bortglömda för det.

Nöje

Nya bokningar: Hellacopters och 10 CC till Sweden Rock

Ytterligare tolv band klara till sommarens festival.

Kristianstad

Karl XII styrde sitt rike från Lilla Torg

Under ett par veckors tid hösten 1700 kom landet att regeras från Kristianstad.

Kultur

Mellobetyg: Maxat i Malmö – äntligen delar Elin Thornberg ut en fempoängare

Fladdrande glitterdraperier ✓ Hookig Hanna Ferm-refräng ✓ Bensprattlande Nanne ✓ Snygg Lady Gaga-duett ✓

Sport

Nyårsklassikern: Här är årets ”Lika som bär”

Mr Bean, ”Pennywise” och Boris Johnson – några av årets lokala sportprofiler.

Lista

Här är decenniets mest minnesvärda sporthändelser – plats 50–41

Folkfest, läktarbråk och straffdramatik.