Tar en hutt med bandet inför varje gig

Jill Johnson beskriver fjolårets spelningar som sin största turnébedrift hittills. Nu vill hon att sommarens turné ska toppa det.
Jill Johnson inleder helst sina spelningar med låten "Beginning of the end”.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Redan som tolvåring turnerande Jill Johnson som sångerska i countrygruppen Tomboola Band. Ett 20-tal album senare har hon nyligen avslutat en vårturné, som nu fortsätter sommaren igenom. I februari gav hon ut singeln "Is it hard being a man?" och i mars kom den uppföljande ep:n "My remedy".

TT: Vilket är ditt bästa turnéminne?

– Min största turnébedrift på egen hand var "That’s life" med den största scenen, bandet och crewet jag rest med – en riktig dröm. Min inställning är självklart att toppa dessa minnen under sommarens turné, säger Jill Johnson.

TT: Vilket är ditt sämsta turnéminne?

– Det sämsta var på en julgala för länge sedan, då vi stod i Europas största tält i Helsingborg på ett jordgolv, utan värme och minus 15 grader. Jag var den enda som hade med mig en så kallad ”klädkyrka”, det vill säga en portabel loge, så vi samsades om den så mycket vi kunde, men vi höll också upp handdukar åt varandra när vi bytte om, säger Jill Johnson.

När Jill i stället får välja sin bästa upplevelse som konsertbesökare säger hon John Mayer och Lisa Nilsson.

– John Mayer lärde mig att jag ville spela mer gitarr och det jag lärde mig av Lisa Nilsson är att jag är mycket skörare än jag trodde, jag grät hela konserten, säger Jill Johnson.

TT: Vilken låt inleder du helst konserterna med i sommar?

– ”Beginning of the end”, för att den första låten är början på slutet, det är också en av de nyare låtarna, säger Jill Johnson.

Sommarturnén stannar till på elva orter och Jills kravlista inför en spelning är lika enkel som kort: mat till turnégruppen. Utöver det har hon bara önskemål – och alkoholen, den står hon själv för.

– Jag har alltid med mig egen rom så att bandet och jag kan ta en hutt innan gigstart, säger Jill Johnson.

TT: Har det hänt att du inte har spelat något extranummer?

– Det har hänt flera gånger och anledningen är alltid att man inte får på grund av hålltider, till exempel att nästa artist ska på, annars har jag alltid gjort det, säger Jill Johnson.

TT: Hur klimatsmart är din turné?

– Inte så värst, tyvärr, men jag skulle älska att åka Rocktåget flera gånger, säger Jill Johnson och syftar till den konsertturné som skapades av Tomas Ledin och som gick ut på att de medverkande artisternas resor genomfördes med tåg. (TT)

Fakta:

Jill Johnson

Född 1973 i Ängelholm och gjorde sitt första musikaliska framträdande som tolvåring som sångerska i countrygruppen Tomboola Band.
Solodebuterade 1996 med albumet "Sugartree" 1996 och har sedan dess gett ut ett 20-tal album.
Vann Melodifestivalen 1998 med låten "Kärleken är" och slutade senare på en tiondeplats i Eurovision Song Contest.
Ledde det egna tv-programmet "Jills veranda" som sändes i SVT under tre säsonger och som gick ut på att Jill tillsammans med kända svenska artister utforskade Nashville samtidigt som de spelade musik och samtalade.
Medverkade 2016 i "Så mycket bättre" i TV4, där hon bland annat gjorde låten "Open your heart" – en cover på Tommy Nilssons "Öppna din dörr" – som sedan låg på Svensktoppen i ett år.
Turnéplan: 19/7 Umeå, 20/7 Kalix, 21/7 Bollnäs, 29/7 Borgholm, 2/8 Furuvik, 3/8 Ed, 9/8 Malmö 10/8 Knutby, 17/8 Glanshammar, 4/9 Visby, 5/9 Stockholm.

Läs mer

Krönika

Lukas Ernryd: Ryssen trodde en puma hade ätit upp mig - sen fick jag en utskällning

Vad får man om en ryss, en österrikare och en svensk går in i en mataffär? Kaos. Det är vad man får.

Kultur

Här är Kristianstads teatervår – ”Kommer bli en bra säsong”

Teaterföreningen i Kristianstad fortsätter att växa. Medlemsantalet närmar sig 1800 och under den livaktiga hösten syntes de i SVT och nyligen var det ett studiebesök från Litauen. Våren startar den 3 februari.

Handbolls-EM 2020

”Jag är fortfarande ingen stjärna på riktigt”

Valter Chrintz om drömdebuten och uppståndelsen på sociala medier.

Sport

Kristianstadslöften i landslagsdebut: ”Har stor potential”

Uttagna i Albaniens P17-landslag.

Sport

Skrällarnas kväll i Alliansen: Fjälkinge IF slog ut Nosaby IF

Nosaby IF har aldrig vunnit Alliansen.

Sport

Nyårsbomb: Fredrik Petersen ansluter till IFK på studs

”Haft lite tunn besättning på nio meter.”