1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vägen västerut, i det stora okända

Bildrika, svepande berättelser. Om någon som är på väg bort, men som framförallt längtar hem. Bruce Springsteen lyfter blicken och följer stjärnorna västerut.
Bruce Springsteen tar vägen västerut.
Foto: Shore fire media/pressbild

Den här dammade länge i valvet. Annat fick går före: Ett par evighetsresor till de stora arenorna, en årslång vända på Broadway ... Och nu pratar han om nästa album + turné med E Street.

Fattar att marknadskrafter får styra. Men hoppas innerligt att ”Western Stars” inte bara blir en parentes. För utan tvekan är det så: På väg mot 70 funkar Bruce Springsteen allra bäst i det här formatet.

Tänk ”The Ghost of Tom Joad” (1995) och ”Devils & Dust” (2005) – de karaktärsdrivna berättelserna. Addera sedan orkestreringar med kärlek till det som var västkustens eleganta countrypop i skiftet 1960-70-tal – stråkarna, det försiktiga bleckblåset, en steel gitarr som gråter med vinden mellan skymning och gryning.

”Western Stars” är drömmar och längtan. Ibland bort, ibland hem. Springsteen, berättaren, är på väg västerut. Hans karaktärer har ofta något att ångra. De är i rörelse, på känslomässig flykt. Nästan alla bär på ett vemod:

* Liftaren utan karta och destination (”Hitch hikin'”).

* Stuntmannen med sargad kropp och ärr i själen (”Drive fast”).

* Låtskrivaren som offrade kärleken för att söka lyckan på Music Row (”Somewhere north of Nashville”).

* Den gamla skådisen i titelspåret – han som en gång blev skjuten av John Wayne, men nuförtiden blir igenkänd från en taskig reklamfilm för plastkort.

”Tucson train”, ”Sleepy Joe's café” ... några spår är direktverkande. Men den här gången ska du ge honom tid. Visa tålamod. Luta dig tillbaka, blunda och lyssna. Då kommer också bilderna – av landskapet som sträcker ut i evighet, och några av dem som hoppas att svaren på deras frågor finns där ute. I det stora okända.

kbkbkbkbkb

Singer/songwriter

Bruce Springsteen
Titel: Western Stars
Skivbolag: Sony/Columbia